MADR pregăteşte proiect pentru „produsul montan”

alimente-traditionale1
În cadrul conferinței de presă din data de 17 decembrie 2015, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, a prezentat un material privind absorbţia fondurilor europene prin PNDR 2007-2013 şi stadiul primului an de implementare a PNDR 2014-2020.

Achim Irimescu a declarat că MADR pregăteşte legislaţia pentru a introduce calitatea facultativă „produs montan”.

Se află în elaborare, în cadrul grupului de lucru de specialişti, o hotărâre privind stabilirea cadrului instituţional a unor măsuri pentru punerea în aplicare a Regulamentului european în ceea ce priveşte menţiunea de calitate facultativă „produs montan” şi un ordin pentru verificarea, atestarea, înregistrarea dreptului de utilizare a menţiunii de calitate facultativă produs montan„, a declarat Irimescu.

Actualul premier a venit cu ideea şi a propus, pentru creşterea valorii adăugate a produselor realizate în zona de munte, să se introducă termenul de produs montan. Sigur, cu toţii conştientizăm faptul că aceste produse realizate în zona montană au o calitate deosebită, dar trebuie şi recunoscută. Ştiţi că până în prezent politica de calitate prevede trei aspecte importante: denumirea de origine, denumirea de indicaţie geografică şi specialităţi tradiţionale garantate. Din păcate nu ne putem lăuda cu foarte multe lucruri aici. Am avut primul produs protejat la nivel european Magiunul de Topoloveni. Sunt ca şi recunoscute, să spunem, Telemeaua de Ibăneşti, Salamul de Sibiu şi mai avem un produs pe circuit pentru care avem semne de întrebare deocamdată„, a adăugat şeful de la Agricultură.

În prezent sunt întregistrate 506 de produse tradiţionale, din care 213 din zona montană.

Acest articol a fost publicat în Agricultura, Ştiri și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s