Dispoziţiile privind încuviinţarea executării silite de către executorul judecătoresc, neconstituţionale

În data de 17 decembrie, Curtea Constituţională a dezbătut excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. I pct. 29 din Legea nr. 138/ 2014 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 134/ 2010 privind Codul de procedură civilă, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative conexe.

În urma deliberărilor, CC, cu majoritate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art. 666 din Codul de procedură civilă sunt neconstituţionale, prin prisma exercitării de către executorii judecătoreşti a unei activităţi specifice instanţelor judecătoreşti, a faptului că declanşarea procedurii executării silite este sustrasă controlului judecătoresc.

„Curtea, având în vedere art. 62 din Legea nr. 24/ 2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, a constatat că obiectul excepţiei de neconstituţionalitate îl constituie reglementarea corespondentă din actul de bază, şi anume art. 665 din Legea nr. 134/ 2010 privind Codul de procedură civilă, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 545 din 3 august 2012. Soluţia legislativă cuprinsă în această dispoziţie, în urma republicării Legii nr. 134/ 2010 în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 247 din 10 aprilie 2015, a fost preluată în art. 666, text asupra căruia Curtea s-a pronunţat prin prezenta decizie. Art. 666 priveşte, în esenţă, încuviinţarea executării silite de către executorul judecătoresc. În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art. 666 din Codul de procedură civilă sunt neconstituţionale”, se precizează într-un comunicat CCR.

Acest articol a fost publicat în Avocati - notari - executori jud - mediatori, Ştiri și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s