BNR: Legea dării în plată anulează garanţia statului în Programul Prima Casă

imobiliareBanca Naţională a României precizează că programul Prima Casă nu va mai exista în practică dacă Legea dării în plată apare în formă actuală, având în vedere că, conform Legii, garanţia statului, odată cu celelalte garanţii, este stinsă de drept, iar banca nu mai poate recupera pierderea de la stat.

Conform unui comunicat al BNR, referitor la programul Prima Casă, acesta instituie statului român o dublă calitate: de ‘garant personal’ şi de ‘garant financiar’ din perspectiva diferenţierii clare a noţiunii de ‘riscuri’ şi a celei de ‘pierderi’.” Astfel, dacă instituţia de credit nu poate acoperi pierderea ca urmare a dării în plată aceasta se poate îndrepta contra Statului (drept de regres), cerând acoperirea diferenţei.

Referitor la numărul creditelor ‘externalizate’, cifrele prezentate de Banca Naţională a României în evaluările asupra stabilităţii financiare sunt rezultatul agregării informaţiilor raportate de către instituţiile de credit, aşa cum rezultă din datele de bilanţ şi conform metodologiilor folosite la nivel european şi mondial. În comunicat se precizează faptul că în spaţiul public se face confuzie între creditele externalizate şi portofoliile vândute.

Acest articol a fost publicat în Domeniul financiar - bancar, Locuinte - imobiliare, Ştiri și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s