Proiect: Planul de activități pentru realizarea și actualizarea Infrastructurii naționale pentru informații spațiale în România

descărcare (8)Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a supus spre dezbatere publică Proiectul de Hotărâre a Guvernului privind Planul de activități pentru realizarea și actualizarea Infrastructurii naționale pentru informații spațiale în România.

Prezentul proiect de act normativ asigură cadrul general necesar pentru ca autorităţile publice să își îndeplinească responsabilitățile care decurg din Hotărârea Guvernului nr. 579/2015 privind stabilirea responsabilităţilor specifice ale autorităţilor publice precum și a structurilor tehnice pentru realizarea temelor de date spațiale şi aprobarea măsurilor necesare pentru punerea în comun a acestora.

Prin aprobarea acestui proiect de Hotărâre a Guvernului, autoritățile publice  vor pune în aplicare prevederile art. 21 din Ordonanța Guvernului nr. 4/2010, republicată, în ceea ce privește includerea în bugetul propriu a sumelor necesare pentru realizarea și actualizarea Infrastructurii Naţionale pentru Informaţii Spaţiale (INIS), dar și de a întreprinde demersuri pentru a obține finanțare din fonduri ale Uniunii Europene.

În anexa actului normativ sunt cuprinse activitățile identificate pe baza propunerilor autorităților publice cu responsabilități în acest sens și care trebuie realizate de către autoritățile publice în vederea realizării și actualizării INIS, dar fără a se limita la acestea.

La nivelul Uniunii Europene, infrastructura INSPIRE are ca obiectiv constituirea şi dezvoltarea infrastructurii europene de date spaţiale printr-un geo-portal comunitar, astfel încât instituţiile şi publicul larg, inclusiv cel din România, să beneficieze de acces îmbunătăţit la aceste informaţii.

Ca urmare, Infrastructura Naţională pentru Informaţii Spaţiale (INIS) va fi parte a infrastructurii europene INSPIRE, contribuind astfel la realizarea acesteia. Astfel, România, ca și celelalte State Membre ale Uniunii Europene, trebuie să își dezvolte propria infrastructură de date spațiale, prin punerea în comun a datelor spaţiale şi asigurarea interoperabilităţii acestora, precum și racordarea acesteia la rețelele europene prin geo-portalul Uniunii Europene.

Prin aprobarea și punerea în aplicare a acestui proiect de Hotărâre a Guvernului, se va asigura realizarea și utilizarea seturilor de date spațiale deținute de autorităţile publice din România, aspectele tehnice privitoare la interoperabilitatea seturilor de date spațiale și a servicilor facilitate de rețea, utilizarea serviciilor facilitate de rețea, principiile ce guvernează accesul la date.

Așa cum infrastructura INSPIRE se bazează pe infrastructurile şi datele spaţiale create de către fiecare stat membru al Uniunii Europene, tot așa infrastructura INIS a României se bazează pe infrastructurile și datele spațiale create de fiecare autoritate publică cu responsabilități în acest domeniu, astfel încât punerea în aplicare a prevederilor acestui proiect de hotărâre este deosebit de importantă pentru realizarea unei INIS funcționale în acord cu prevederile Directivei INSPIRE.

Acest articol a fost publicat în Administratie publica - institutii publice, Politic, Ştiri și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s