Modificarea sistemului fiscal din România începând cu 1 ianuarie 2016

lcÎncepând cu 1 ianuarie 2016, sistemul fiscal din Romania urmează să fie modificat semnificativ, la acea dată urmând să intre în vigoare cei doi piloni legislativi care îl reglementează: Codul fiscal şi Codul de procedură fiscală.

Noul Cod fiscal prevede modificări importante tuturor zonelor importante ale fiscalităţii, inclusiv sistemului de cote de taxă pe valoarea adăugată (TVA). Astfel, în anul 2016, cota standard de TVA scade de la 24% la 20%, în timp ce pentru anumite livrări de bunuri şi prestări de servicii se va aplica o cotă de TVA redusă, de 9% sau chiar 5% în anumite cazuri.

Cota standard de TVA, de 20%, se va aplica tuturor operaţiunilor de livrări de bunuri și prestări de servicii, iar cota de TVA de 9% va fi aplicată următoarelor livrări de bunuri:
– livrarea de proteze şi accesorii ale acestora;
– livrarea de produse ortopedice;
– livrarea de medicamente de uz uman şi veterinar;
– livrarea următoarelor bunuri: alimente, inclusiv băuturi, cu excepţia băuturilor alcoolice, animale şi păsări vii din specii domestice, seminţe, plante şi ingrediente utilizate în prepararea alimentelor, etc.

Tot la capitolul TVA, noile prevederi a Codului Fiscal introduc taxarea inversă pentru livrarea de clădiri, părţi de clădire şi terenuri de orice fel, pentru a căror livrare se aplică regimul de taxare prin efectul legii sau prin opţiune.

Acest articol a fost publicat în Politic, Taxe si impozite, Ştiri și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s