Sentinţele bazate pe articol neconstituţional, revizuite de CSM

lcMembrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au decis să completeze codurile de procedură penală şi civilă astfel încât să fie caz de revizuire a unei hotărâri judecătoreşti şi situaţia în care aceasta s-a întemeiat pe un articol declarat neconstituţional înaintea pronunţării unei decizii definitive.

Astfel, Comisia a constatat că art. 453 din Codul de procedură penală şi art. 509 din Codul de procedură civilă se referă doar la situaţia în care Curtea Constituţională declară neconstituţională o prevedere legală după ce hotărârea a devenit definitivă.

Potrivit documentului, membrii CSM a apreciat necesar ca revizuirea sau o altă cale extraordinară de atac să fie accesibilă şi atunci când decizia Curţii Constituţionale există anterior hotărârii judecătoreşti definitive, iar aceasta din urmă a fost pronunţată cu nesocotirea deciziei Curţii Constituţionale. Totodată, Comisia a constatat diferenţa de reglementare din cele două coduri în privinţa acestui caz de revizuire.

La şedinţă, reprezentanţii CSM au discutat şi despre necesitatea completării articolului 31 din Legea 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, cu trei alineate.

Acest articol a fost publicat în Drept civil, Drept penal, Ştiri și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s