Registrul Electoral extins şi pentru românii din diaspora

votezRomânii din diaspora vor avea la dispoziţie aproximativ cinci luni, începând de la 1 aprilie, pentru a se înscrie în Registrul Electoral, potrivit președintelui AEP,  Ana Maria Pătru, care a menționat că perioada electorală pentru alegerile parlamentare ar putea începe în septembrie 2016.

Registrul Electoral va fi extins şi pentru românii din diaspora, iar modificările aduse vor permite românilor din străinătate să voteze cât mai aproape de locul în  care îşi au domiciliul sau reşedinţa.

Înscrierea în Registrul electoral se va face începând cu data de 1 aprilie a anului în care au loc alegeri parlamentare la termen și până la data expirării a 48 de ore
de la data începerii perioadei electorale.

Astfel, alegătorii cu domiciliul în ţară şi cu reşedinţa în străinătate, precum şi cei cu domiciliul în străinătate se pot înscrie în Registrul electoral cu adresa din  străinătate pentru scrutinul respectiv în baza unei cereri scrise, datate și semnate, cuprinzând numele, prenumele, codul numeric personal, însoţită de o copie a  actului de identitate şi o copie a documentului care dovedeşte reşedinţa, eliberat de autorităţile străine, sau a paşaportului, cu menţionarea statului de domiciliu,  transmise prin poştă sau depuse la misiunea diplomatică sau oficiul consular.

Astfel, românii stabiliți în străinătate vor vota numai la secţiile de votare organizate pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare, secţiile consulare și  institutele culturale din străinătate ale României.

Fiecare alegător înscris în Registrul electoral cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate este arondat unei singure secţii de votare.

Pe listele electorale vor figura cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate, înscriși în Registrul Electoral.

Acest articol a fost publicat în Politic, Ştiri și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s