Transparenţa cumpărăturilor din bani publici

646x404Conform unui proiect de lege, se propune ca achiziţiile statului să dureze mai puţin, să fie mai transparente şi să se ţină seama de criterii de calitate, nu doar de preţul cel mai mic, fie că e vorba de mături sau de autostrăzi.

Noile prevederi ar trebui să pună ordine într-o piaţă de 15 miliarde de euro, asupra căreia planează suspiciuni de fraude. Estimările oficiale arată că o treime din banii pe care statul îi dă pe diferite produse nu sunt cheltuiţi în mod transparent.

Potrivit noii legi, aflate în dezbatere publică, statul nu va mai acorda contracte doar în funcţie de preţul cel mai mic, ci va lua în considerare şi alte criterii, precum calitatea şi durabilitatea produselor şi serviciilor cumpărate.

Lipsa transparenţei a dus la fraude uriaşe în achiziţiile publice, iar din cauza neregulilor din acest domeniu, statul ar pierde anual trei miliarde de euro.

Guvernul speră că introducerea noilor criterii în acordarea contractelor va duce la eficientizarea achiziţiilor.

De achiziții se va ocupa o instituție nouă – Agenţia Naţională de Achiziţii Publice, subordonată Ministerului Finanţelor, cu 400 de angajaţi, care vor trebui să se asigure că administraţiile centrale şi locale nu vor mai cumpăra produse şi servicii la suprapreţ şi că licitaţiile sunt făcute corect.

Acest articol a fost publicat în Administratie publica - institutii publice, Ştiri și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s