România condamnată de CEDO pentru încălcarea prezumţiei de nevinovăţie

CEDO-raport-2011Curtea Europeană a Drepturilor Omului a judecat, la 21 iulie, plângerea lui Ionel Ionuţ Neagoe, administratorul uneia dintre societăţile de transport implicate în accidentul de la Mihăileşti.

Ion Gherghe, directorul Combinatului Chimic Doljchim, Mihai Gună şi Ionel Neagoe, administratorii celor două societăţi de transport implicate în accident, au fost condamnaţi la câte patru ani de închisoare cu executare. Ei au făcut apel, fiind achitaţi de Tribunalul Vrancea.

Imediat după decizia Tribunalului Vrancea, preşedintele de la acea vreme, Traian Băsescu, declara: „Vă daţi seama că este dificil pentru un preşedinte să contrazică o decizie a instanţei, dar am înţeles că nu este definitivă şi irevocabilă. Este o cale de atac şi cred că obligaţia pe care o au cei care au făcut plângere este să meargă mai departe. Nu pot discuta hotărârea judecatorească, dar pare nedreaptă, când transportul se făcea in condiţii ilegale, fără acte, fără maşină bine pusă la punct. Mi se pare nedrept„.

Ionel Neagoe a făcut plângere la CEDO pe 16 mai 2008, invocând încălcarea dreptului său la prezumţia de nevinovăţie, prevăzut în art. 6 alin. 2 din Convenţia europeană a drepturilor omului, prin declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu.

Ca urmare, CEDO a decis ca statul român să îi plătească lui Neagoe 3.600 de euro cu titlul de prejudiciu moral.

Acest articol a fost publicat în Drept penal, International, Nedreptate, Ştiri și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s