Un set unic de norme privind protecţia datelor pentru întreprinderi valabile la nivelul UE

securitate

Potrivit unui comunicat oficial miniştrii din cadrul Consiliului Justiţie au adoptat o abordare generală asupra propunerii CE referitoare la Regulamentul privind protecţia datelor.

Scopul reformei în materie de protecţie a datelor este acela de a le permite oamenilor să-şi controleze mai bine datele cu caracter personal.

Regulamentul privind protecţia datelor include un acord privind stabilirea un set unic de norme privind protecţia datelor, valabil la nivelul UE.

Întreprinderile se vor raporta la o singură legislaţie şi nu la 28, măsură prin care, potrivit estimărilor CE, se vor putea economisi aproximativ 2,3 miliarde de euro pe an.

Noile norme vor aduce beneficii în special întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM), prin reducerea birocraţiei pentru acestea. „Vor fi eliminate cerinţele administrative inutile, cum ar fi cele de notificare pentru întreprinderi. Această măsură, considerată separat, le va permite să economisească 130 de milioane de euro pe an„, susţine Comisia Europeană.

De asemenea, întreprinderile cu sediul în afara Uniunii vor trebui să aplice aceleaşi norme atunci când oferă servicii în UE.

Autorităţile naţionale independente de protecţie a datelor vor avea mai multe competenţe, în scopul asigurării respectării eficiente a normelor, putând să amendeze societăţile care încalcă normele UE în materie de protecţie a datelor. Această încălcare poate duce la amenzi de până la un milion de euro sau de până la 2% din cifra de afaceri anuală globală realizată de o întreprindere.

Normele vor institui un „ghişeu unic” pentru întreprinderi şi cetăţeni, ceea ce înseamnă că firmele vor comunica cu o singură autoritate de supraveghere, nu cu 28, desfăşurarea de activităţi comerciale în întreaga UE, în timp ce persoanele fizice se vor adresa doar autorităţii naţionale pentru protecţia datelor din ţara lor de origine, în propria limbă, chiar şi atunci când datele lor cu caracter personal sunt prelucrate în afara ţării de origine.

Acest articol a fost publicat în International, Ştiri și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s