Suspendarea exporturilor de buşteni, cherestea şi lemn de foc

padureProiectul de ordonaţă de urgenţă lasant în dezbatere publică, de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), prevede suspendarea exporturilor de materiale lemnoase, sub formă de buşteni, cherestea şi lemn de foc, încadrat la poziţiile tarifare 4401, 4403 şi 4407, până la 31 august.

De asemenea a fost lansat și proiectul de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului, care vizează reglementări mai stricte în ceea ce priveşte exporturile de material lemnos.

Pe de altă parte celălalt proiect de act normativ prevede că în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei de suspendare export, orice operaţiune de export şi livrare intra-comunitară trebuie să fie însoţită de licenţă, ce se va emite pe fiecare operaţiune de export sau de livrare intra-comunitară şi va conţine următoarele: elemente de identificare a emitentului, solicitantului, provenienţa, încadrarea tarifară, sortiment de material lemnos, specie, cantitate exprimată în metri cubi, preţul de vânzare, destinaţia, modalitatea de transport în afara ţării şi biroul vamal prin care se face exportul sau punctul de trecere al frontierei României în cazul livrărilor intra-comunitare.

Preşedintele Asociaţiei Forestierilor din România (ASFOR), Nicolae Ţucunel a menționat că exportul de lemn neprelucrat din România este sub un milion de metri cubi anual, iar cel de produse din lemn – peste şapte milioane de metri cubi, ambele cifrând aproximativ două miliarde de euro.

Acest articol a fost publicat în Protectia mediului, Ştiri și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s