BNR: Decizie asupra reducerii cotei TVA de la 24% la 20%

2f8a3c4f5e741282db37b88b84559a76Guvernatorul Mugur Isărescu a afirmat că Banca Naţională se aşteaptă la o decizie cu privire la reducerea de la începutul anului 2016 a cotei generale de TVA de la 24% la 20% după discuţiile cu misiunea tehnică a FMI şi Comisiei Europene din a doua parte a lunii mai, întrucât este vorba de o „viziune”.

Astfel, BNR nu are niciun scenariu care să prevadă influenţa micşorarea cotei generale de TVA de la 24% la 20% de la începutul anului 2016 asupra ratei anuale a inflaţiei, întrucât decizia nu a fost luată. În scenariul reducerii cotei TVA la 9% pentru produsele agro-alimentare şi băuturi nealcoolice de la 1 iunie 2015, rata anuală a inflaţiei este preconizată să ajungă la 1,9% la sfârşitul anului viitor, evaluare ajustată în scădere de la 2,4%.

Isărescu a precizat că piaţa nu are la moment exces masiv de lichiditate, de aceea BNR a redus rezervele minime obligatorii pentru pasivele în lei ţinute de bănci, de la 10% la 8%, întrucât situaţia Trezoreriei din punct de vedere al disponibilului de lichiditate este foarte bună, de 17 miliarde lei.

Prin urmare, guvernatorul vede necesară o discuţie serioasă şi tehnică cu experţii FMI şi ai Comisiei Europene, pentru a vedea în ce măsură micşorarea TVA este fezabilă analizând toate aspectele implicate.

„(Pentru reducerea TVA) trebuie o discuţie serioasă cu Comisia Europeană şi FMI. Atunci ştim şi noi ceva mai concret, nu ne putem aventura singuri (BNR – n.r.) în a gândi o politică fiscală care nici nu este apanajul nostru, suntem cel mult un watchdog (câine de pază –n.r.)”, a subliniat şeful băncii centrale.

Acest articol a fost publicat în Domeniul financiar - bancar, Ştiri și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s