Perioada de reţinere a unei persoane ar trebui să fie majorată de la 24 la 48 de ore

cate-30-de-ani-inchisoare-pentru-doi-tineri-care-au-ucis-in-bataie-o-batrana-94674-1Perioada de reţinere ar trebui să fie majorată de la 24 la 48 de ore, aceasta este una dintre propunerile de modificare şi completare a iniţiativei legislative pentru revizuirea Constituţiei României, a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Astfel, potrivit CSM, această durată maximă de 48 de ore nu ar comporta probleme din perspectiva Convenţiei europene a drepturilor omului, întrucât, la nivel european fiind prevăzute durate maxime ale reţinerii mai mari de 24 de ore, de 48 dacă nu chiar de 72 de ore.

„În acest sens, dispoziţiile art. 5 parag. 3 din Convenţie prevăd că aducerea în faţa judecătorului sau a unui alt magistrat împuternicit prin lege să exercite atribuţii judiciare trebuie să fie făcută de îndată ce o persoană este lipsită de libertate, în vederea evitării dispunerii unei măsuri arbitrare sau nejustificate şi protejării acesteia împotriva relelor tratamente ce ar putea fi aplicate în perioada detenţiei”, arată CSM.

Consiliul Superior al Magistraturii consideră că aducerea unei persoane în faţa judecătorului în termen de 48 de ore de la data privării de libertate, este rezonabilă şi trebuie considerată că satisface exigenţele noţiunii „de îndată„.

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Penitenciare, Ştiri și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s