Trei angajaţi ai unei firme au fraudat un proiect PHARE de informatizare a sistemului judiciar

condamnareCurtea de Apel Bucureşti a dispus pedepse între şase luni şi tre ani cu suspendare în cazul a trei angajaţi ai unei firme care au fraudat un proiect PHARE de informatizare a sistemului judiciar, al cărui beneficiar a fost Ministerul Justiţiei, cauzând un prejudiciu de 8,4 milioane de euro.

Potrivit DNA, în perioada 2007 – 2008, cu prilejul punerii în practică a proiectului „Continuarea procesului de informatizare la nivelul sistemului judiciar”, inculpaţii Constantinescu Bogdan Radu şi Cruceanu Daniel, în calitate de administratori ai SC Forte Business Service SRL, au prezentat din culpă Ministerului Justiţiei şi Oficiului de Plăţi şi Contractare PHARE documente inexacte (declaraţii, certificat de origine) în legătură cu respectarea regulii de origine europeană pentru un echipament IT furnizat în cadrul proiectului.

În acelaşi dosar a fost acuzat şi pârâtul Abur Ştefăniţă Costin angajat în cadrul aceleiaşi societăţi comerciale.

Fiind conştient de falsitatea datelor Abur Ştefăniţă Costin a pus la dispoziţie celor doi inculpaţi Constantinescu Bogdan Radu şi Cruceanu Daniel toate documentele.

Datorită faptului că cei doi pârâţi şi-au îndeplinit necorespunzător atribuţiile de serviciu în cadrul acestei societăţi comerciale, nu au verificat veridicitatea datelor consemnate în documentele respective şi au acceptat cu uşurinţă afirmaţiile inculpatului Abur Ştefăniţă Costin cu privire la faptul că echipamentele respective respectă regula de origine europeană impusă în cadrul proiectului au dus la cauzarea unui prejudiciu de 8,4 milioane de euro.

Ca urmare, Ministerul Justiţiei, beneficiarul proiectului, a încasat pe nedrept suma totală de 8.418.019,32 euro provenită din fonduri PHARE şi din bugetul naţional.

Decizia CAB l-a găsit vinovat pe Ştefăniţă Costin Abur pentru participaţie improprie la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea, motiv pentru care l-a condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare.

Cei doi colegi de-ai lui Abur, Bogdan Radu Constantinescu şi Daniel Cruceanu, au primit pedepse de câte şase luni de închisoare cu suspendare. Decizia este definitivă.

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Curat murdar, Ştiri și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s