Cetăţenii UE nu pot primi ajutor social dacă ei nu muncesc în acel stat

euroCurtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis, judecând o sesizare a unei instanţe din Germania specializată în drepturi sociale, că statele membre au dreptul să refuze cererea oricărui cetăţean al UE de a primi ajutor social dacă acesta nu munceşte în acel stat, dar pretinde că va face acest lucru la un moment dat.

Caz concret, doamna Dano şi fiul său, Florin, au sesizat instanţa specializată în drepturi sociale din Germania – Sozialgericht Leipzig – asupra faptului că, deşi locuiesc încă din luna noiembrie 2010 în Germania, la o soră a doamnei Dano, care le asigură hrana, statul german nu le acordă încă drepturile sociale de bază.

În sesizarea adresată CJUE de către instanţa din Leipzig, magistraţii au arătat că Jobcenter Leipzig a refuzat să le acorde prestaţii ale asigurării de bază pentru că doamna Dano nu a intrat în Germania pentru a căuta un loc de muncă şi, deşi solicită prestaţiile asigurării de bază rezervate persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, aceasta nu se află în căutarea unui loc de muncă.

Prin urmare, CJUE a decis că toţi cetăţenii UE inactivi din punct de vedere economic care se deplasează într-un alt stat membru cu unicul scop de a beneficia de ajutorul social pot fi excluşi de la anumite prestaţii sociale.

Toate statele membre care sunt sesizate în procese similare sunt obligate să soluţioneze cauzele respectând decizia CJUE.

Acest articol a fost publicat în Asigurari sociale, International, Ştiri și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s