Curtea Constituţională va examina cum s-au desfăşurat alegerile în străinatate

votareeAugustin Zegrean, preşedintele Curţii Constituţionale, a spus că CCR a primit o cerere în care se solicită să se verifice modul în care a fost organizat primul tur al alegerilor prezidenţiale la secţiile de votare din străinatate.

Preşedintele CCR a precizat că în această sesizare nu se cere anularea scrutinului din 2 noiembrie, ci să se verifice modul în care au fost organizate alegerile în străinătate.

Duminică, românii din străinătate ieşiseră în număr record la vot formând în mai multe capitale europene cozi uriaşe, iar oamenii au protestat faţă de închiderea porţilor în faţa celor care nu au mai putut vota.

La închiderea urnelor, mai mulţi români, care voiau să îşi exercite dreptul de vot la Paris, Londra, Munchen şi Viena nu au mai putut face acest lucru, deoarece secţiile de votare s-au închis.

Oamenii au protestat vehement fiind nemulţumiţi că au stat ore în şir la coadă şi că procesul electoral s-a desfăşurat cu greutate, iar la Paris au intrat cu forţa în sediul Ambasadei în speranţa că vor fi lăsaţi să voteze dacă sunt în incinta instituţiei.

Factorii care au dus la un proces de vot îngreunat au fost:

  • numărul mic de secţii de vot;
  • ştampile prea puţine;
  • completarea declaraţiei pe proprie răspundere.

Pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale premierul Victor Ponta a anunţat că ambasadorii şi consulii României, precum şi preşedinţii secţilor de votare din Franţa, Germania, Marea Britanie, Austria şi Moldova vor fi convocaţi la Bucureşti, pentru un instructaj legat de noile decizii ale BEC.

Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean a declarat că CC va examina această cerere „În limita posibilităţilor noastre”.

Reclame
Acest articol a fost publicat în International, Politic, Ştiri și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s