OUG privind scutirea de la plată a unor sume pentru personal neclerical

Curtea_de_Conturi_a_Romaniei_1-282x300Curtea de Conturi a descoperit mari prejudicii rezultate din sumele plătite de primării personalului neclerical, în completarea salariului, şi a cerut recuperarea banilor cu majorări de întârziere.

Guvernul va decide dacă banii au fost acordaţi legal, iar beneficiarii vor fi exoneraţi de la plată.

Aceste măsuri sunt prevăzute într-o ordonanţă de urgenţă pregătită de Guvern.

În baza unei ordonanţe din 2001, de la bugetele locale a fost acordat, la cerere, un sprijin financiar pentru 18.951 persoane din categoria personalului neclerical angajat în unităţile ce aparţin cultelor religioase din România.

Sprijinul a fost reglementat legal sub formă de contribuţie lunară la nivelul salariului minim brut pe economie, dar în 2010, în contextul crizei economice, acest indicator a fost înlocuit cu valoarea de referinţă de 600 lei, fără să fie modificată direct ordonanţa din 2001, dar cu menţiunea că sunt abrogate „orice alte dispoziţii contrare„.

În proiectul de ordonanţă redactat acum de Guvern se arată că, urmare a „reglementărilor neclare”, Curtea de Conturi, în controalele efectuate la mai multe unităţi administrativ-teritoriale, a stabilit prejudicii foarte mari pe anii 2011-2014, la care se adaugă majorările de întârziere până la data recuperării prejudiciului.

În plus, pentru recuperarea prejudiciului stabilit de Curtea de Conturi, instituţiile publice au blocat acordarea sumelor cuvenite personalului neclerical pentru lunile octombrie-decembrie 2014.

Acest articol a fost publicat în Administratie publica - institutii publice, Ştiri și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s