Controale ANSVSA – pentru depistarea cazurilor de înlocuire a cărnii

2

În cadrul unui plan de controale coordonate de Comisia Europeană, după scandalul de anul trecut privind aceste practici frauduloase, Autoritatea Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) face prelevări în mai pentru depistarea cazurilor de înlocuire a cărnii de vită cu cea de cal. 

ANSVSA a demarat un program extins de controale la nivel naţional în vederea conformării prevederilor Deciziei Comisiei nr. 2014/176/UE referitoare la planul de controale coordonate de către Comisia Europeană, informează autoritatea.

Obiectivul de bază al acestui plan de control constă în  stabilirea prevalenţei unor practici frauduloase în comercializarea anumitor produse alimentare, prin determinare proteinei (ADN–ului) de cal în produsele alimentare comercializate şi/sau etichetate ca având în conţinut carne de vită.

În perioada 5 – 30 mai 2014, specialiştii direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor (DSVSA) judeţene şi a municipiului Bucureşti prelevează probe din supermarketuri, hypermarketuri, măcelării, carmangerii, unităţi de tip catering, fast-food, magazine alimentare, cantine, restaurante, precum şi din depozite şi unităţi de procesare a cărnii din întreaga ţară.

La începutul anului 2013, au apărut dezvăluiri conform cărora o companie din sudul Franţei, Spanghero, revindea carnea de cal drept carne de vită, carnea fiind folosită pentru milioane de produse vândute în 13 ţări europene.

ADN-ul de cal a fost depistat mai întâi în Marea Britanie şi Irlanda, în produse care, potrivit etichetei, erau din carne de vită, ducând la izbucnirea unui scandal european de proporţii. Spanghero a afirmat că a importat carnea din România, însă o anchetă a Guvernului de la Paris a indicat că firma franceză, care acuzase furnizorul român, revindea carnea de cal drept carne de vită în deplină cunoştinţă de cauză.

Acest articol a fost publicat în Administratie publica - institutii publice, Protectia consumatorului, Ştiri și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s