Sprijinul NATO pentru Ţările Estice

DR - OleseaÎn 31 martie preşedintele Romîneiei, Traian Băsescu, a declarat că România a pledat dintotdeauna pentru focalizarea NATO spre vecinătatea estică, acolo fiind o sursă de tensiuni şi conflict, situaţia din Ucraina fiind un exemplu.

Șeful statului a menționat că România este unul din principalii promotori ai politicii «uşilor deschise», care aduce o dimensiune strategică abordării cuprinzătoare a securităţii”. Având în vedere recentele evenimente din Ucraina, în care indepedenţa şi integritatea teritorială a unui stat suveran, au fost încălcate de Federaţia Rusă, prin utilizarea forţei militare, Băsescu atenționează asupra sprijinului care trebuie acordat acestei regiuni, iar ca un pas în acest sens o reprezintă înscrierea regiunii Mării Negre în prim-planul agendei politico-militare a Alianţei.

Liderul statului și-a exprimat nemulțumirea față de utilizarea forţei armate care a început să redevină un instrument în atingerea obiectivelor politice, pe seama altor state sau ca spectrul războiului să revină, ca ameninţare la adresa cetăţenilor şi a teritoriilor statelor din regiunea euro-atlantică şi în mod deosebit din estul zonei Uniunii Europene şi a NATO.  Anume în astfel de situații de criză NATO ar trebui să reacționeze prompt și să dea dovadă de sprijin necondiționat, așa ca toți cetățenii să poată vedea valorificarea deciziei de susţinere cu tărie a principiilor şi operaţiunilor Alianţei.

Președintele României a amintit și despre soldații români căzuţi la datorie la misiunile din Ucraina, Balcani, Alganistan, precum şi în zona Mării Mediterane şi a Mării Negre. Băsescu a declarat că contribuţiile Romîniei la proiecte precum apărarea anti-rachetă şi dezvoltarea capacităţilor în materie de securitate cibernetică şi energetică sunt unanim apreciate în interiorul Alianţei.

Acest articol a fost publicat în Aparare nationala, International, Ştiri și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s