Neconstituţionalitatea OUG privind alegerile parţiale

Ceremonia de validare a Presedintelui Traian Basescu in functia de sef al statului pentru al doilea mandat de cinci ani, la sediul Curtii Constitutionale din BucurestiTinel Gheorghe, liderul deputaţilor PDL, a anunţat că grupurile parlamentare ale PDL din Camera Deputaţilor şi din Senat trimit o scrisoare Avocatului Poporului prin care solicită acestei instituţii să sesizeze Curtea Constituţională privind neconstituţionalitatea OUG 12/2014 privind alegerile parţiale.

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.12/2014 de modificare a Legii nr.35/2008, aplicabilă şi alegerilor din 25 mai 2014, a intrat în vigoare în condiţiile prevăzute de art.115 alin.(5) din Constituţie. Numai că, intrarea sa în vigoare este la o dată care este în interiorul unui an de până la desfăşurarea alegerilor parţiale din data de 25 mai 2014 la care aceasta se referă. Solicităm expres Avocatului Poporului să atace la Curtea Constituţională ordonanţa de urgenţă 12/2014„, a precizat Tinel Gheorghe.

În scrisoarea adresată Avocatului Poporului, se arată că „prin pct.1 (referitor la art.29 alin.(10) din Legea nr.35/2008) şi pct.2 (referitor la art.48 alin.(17) din Legea nr.35/2008) sunt modificate reguli referitoare la conţinutul şi exercitarea drepturilor politice fundamentale de a alege şi de a fi ales. Prin pct.1 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului criticată de neconstituţionalitate sunt modificate regulile de conţinut al drepturilor politice fundamentale mai sus citate referitoare la ceea ce trebuie să cuprindă propunerile de candidaturi, numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul, locul şi data naşterii, ocupaţia, profesia, iar în cazul alianţelor politice sau electorale, partidul care i-a propus. Partidele politice, alianţele politice sau electorale nu pot propune candidaţi independenţi„.

O.U.G. nr. 12/2014 privind modificarea Legii nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, a Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001 şi a Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 206 din 24 martie 2014.

Acest articol a fost publicat în Avocati - notari - executori jud - mediatori, Ştiri și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s