Reforma sistemului sanitar, o privatizare mascată

min sanatatiiStrategia Naţională de Sănătate pentru 2014-2020 iniţiată de Ministerul Sănătăţii pune accent pe transferul pacienţilor de la spitale către medicina privată şi ambulatoriu.

Sindicatul „Solidaritatea Sanitară” a publicat un document pe această tema, prin care explică faptul că „transferul pacienţilor către medicina primară şi ambulatoriu, care de fapt reprezintă o privatizare mascată a serviciilor medicale, va implica un transfer tacit al finanţării în zona privată„.

De asemenea, în document se precizează că reducerea numărului de servicii medicale acordate de spitale, care constituie un obiectiv central al Strategiei, prin transferul acestora către medicina primară şi ambulatoriile de specialitate, va conduce la reducerea finanţării spitalelor şi implicit la reducerea salariilor, în timp ce micşorarea numărului de pacienţi internaţi va avea ca efect o tendinţă de reducere a personalului din spitale, ceea ce va conduce la concedieri.

Un alt efect, care s-ar putea declanşa, îl constituie aglomerarea cabinetelor medicilor de familie, scăderea calităţii serviciilor medicale, incapacitatea medicinei primare de a prelua anumite servicii.

Pentru a evita falimentul, spitalele reacţionează prin fenomenul numit cererea indusă de servicii medicale, fenomen întâlnit în toate sistemele publice de sănătate care combină sistemul DRG cu subfinanţarea.

Acest articol a fost publicat în Curat murdar, Sanatate, Ştiri și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s