Evaziune fiscală din munca la negru

euro4 miliarde de euro pe an reprezintă evaziunea fiscală din munca la negru. Inspecţia Muncii a aplicat amenzi de 18 milioane de euro pentru munca fără forme legale în anul 2013.

Introdusă în Codul muncii în anul 2011, pedeapsa cu închisoarea până la 2 ani pentru administratorii de firme care au mai mult de 5 angajaţi la negru nu i-a speriat pe angajatori. Aceştia preferă să ajungă în instanţă decât să achite amenzile inspectorilor de muncă, deoarece niciun patron nu a fost pedepsit cu închisoarea până acum, iar angajatorii care primesc la muncă peste 5 angajaţi fără forme legale mai bine achită amenzile administrative date de judecători, pentru că sunt mai mici decât cele ale inspectorilor de muncă.

Conform Codului muncii, amen­zile pe care le dau inspectorii de muncă pentru cauzurile în care angajatorii au până la 5 angajaţi la negru se situează între 10.000 şi 20.000 de lei pentru fiecare angajat care lucrează la negru.

Aproximativ 1,45 milioane de români lucrează fără forme legale, ceea ce a dus să coste statul peste 4,1 miliarde de euro pe an, aceasta fiind suma pierdută în lipsa colectării de impozit pe venit şi contribuţii sociale pentru munca nedeclarată, conform unor ştiri fiscale realizate de experţii Consiliului Fiscal. În anul 2013, inspectorii de muncă au identificat doar 15.761 de persoane care lucrau fără forme legale.

Cele mai des, fenomenul muncii la negru este întâlnit în domenii ca servicii de pază, construcţii, agricultură, pani­ficaţie sau în domeniul forestier.

Numărul mare de angajaţi fără forme lega­le adânceşte problema principală a Româ­niei: la o populaţie de 20 de milioane de per­soane, sunt doar 4- 5 milioane de salariaţi. În Ungaria, ţară cu o populaţie de circa zece milioane de persoane, gradul de ocu­pare este mult mai mare, având în vedere că  4 milioane de persoane au statut de angajat.

Acest articol a fost publicat în Piata muncii, Ştiri și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s