Peste 550.000 de hectare de pădure din România nu au paza asigurată

padureLucia Varga, ministrul delegat pentru ape, păduri şi piscicultură, a declarat că peste 550.000 de hectare de pădure din România nu au paza asigurată, iar noul cod silvic prevede ca paza tuturor pădurilor, inclusiv a celor private, să fie asigurată gratuit de Romsilva.

„O măsură a codului silvic extrem, extrem de importantă este aceea care se referă la o mai bună administrare a micilor proprietăţi şi gestionarea durabilă a acestora. În România există peste 550.000 de hectare de pădure nepăzită. În general, aceste păduri sunt mici proprietăţi aparţinând persoanelor fizice, deci proprietarii au până în 30 de hectare. Sunt în jur de 750.000 de proprietari. Ei, până acum, trebuiau să achite contravaloarea pazei, plăteau o taxă. Începând de la data intrării în vigoare a codului silvic, proprietarii nu vor mai trebui să plătească această taxă, ci ei vor beneficia în mod gratuit de acest serviciu, obligaţia revenind Romsilva”, a precizat Lucia Varga.

De asemenea, conform noutăţilor legislative, noul cod silvic mai prevede ca lemnul să se vândă din rampe şi depozite, unde va fi măsurat şi nu ca în prezent pe baza estimărilor lemnului pe picior. Se aşteaptă ca din 2014 cel puţin 50% din masa lemnoasă să fie vândută din rampe şi depozite, căutându-se soluţii pentru sprijin financiar, inclusiv fonduri europene, pentru firmele private care vor să realizeze aceste depozite de lemn, a mai adăugat ministrul.

Acest articol a fost publicat în Protectia mediului, Ştiri și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s