COPSI cere decontarea directă a serviciilor de recuperare pentru copiii cu tulburări din spectrul autist

downloadColegiul Psihologilor din România (COPSI) cere reprezentanţilor autorităţilor publice accesul liber al copiilor diagnosticaţi cu tulburări din spectrul autist la serviciile psihologice de recuperare furnizate de psihologi independenţi şi decontarea directă a serviciilor psihologice de recuperare către furnizorii autorizaţi de servicii psihologice în domeniu şi recunoscuţi de Colegiu.

„Acesta este punctul de vedere al Colegiului Psihologilor în legătură cu tentativa de modificare, de schimbare a normelor de aplicare a Legii 151/2010. O tentativă care este venită de fapt să căpuşeze sistemul şi să facă din instituţii precum DGASPC-uri instituţii care să furnizeze ilegal servicii psihologice şi, mai mult decât atât, să se ajungă la o aşa-zisă formare profesională specifică la o serie de categorii care nu au nici în clin nici în mânecă cu serviciile psihologice”, a afirmat preşedintele Colegiului Psihologilor din România, Mihai Aniţei.

În opinia sa, se doreşte formarea unor „pseudospecialişti” din cadrul DGASPC-urilor doar pentru a asigura resurse umane.

Preşedintele Asociaţiei Help Autism, Daniela Bololoi, reprezentant FEDRA, şi-a exprimat dezacordul privind excluderea din grupul de lucru interministerial care discută normele de aplicare a Legii 151/2010, publicată în Monitorul Oficial nr. 483/2010.

Psihologul Anca Dumitrescu a explicat că procesul de recuperare a unui copil cu autism este lung.

„Copilul poate să înceapă terapia de la patru ore pe zi, aceasta poate să fie întinsă până la opt ore pe zi şi poate să dureze de la minim doi ani la patru ani sau toată viaţa pentru unii dintre copii. (…) În cea mai mare parte procesul de recuperare înseamnă intervenţie pe comportamentul copilului, intervenţie făcută de echipa de psihologi coordonată de cineva cu experienţă în terapie comportamentală”, a precizat psihologul.

Conform psihologului, un copil autist recuperat ar putea activa în domenii care nu cer comunicarea cu oamenii, precum informatică, contabilitate, artă.

Copiii cu tulburări din spectrul autist nu beneficiază de nicio decontare a serviciilor terapeutice, costul terapiei fiind de aproximativ 1.000 de euro.

Serviciile psihologice pentru copiii cu autism nu sunt decontate prin casele de asigurări de sănătate iar în proiectul pachetului de bază lansat de Ministerul Sănătăţii nu s-a introdus nimic legat de psihoterapia copiilor cu tulburări din spectrul autist, se precizează într-un comunicat al Colegiului Psihologilor.

Totodată, au fost înlăturaţi furnizorii de servicii psihologice din proiectul Normelor metodologice la Legea 151/2010, fiind introdusă în schimb sintagma „furnizor de servicii sociale”, calitate recunoscută DGASPC.

Conform statisticilor MS, în România, în 2012, erau declarate 7.179 de persoane diagnosticate cu autism, însă numărul real al acestora este mult mai mare, majoritatea nefigurând în evidenţa oficială.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Sanatate, Ştiri și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s