Domeniile în care este cel mai răspândit fenomenul de mită

coruptia1Potrivit unor sondaje, fenomenul de mită diferă de la zonă la zonă şi de la o instituţie la alta. Domeniile în care este cel mai răspândit acest fenomen sunt Sănătatea, Sistemul juridic, Poliţie, Educaţie şi Registratură şi autorizaţii.

Sănătatea este, domeniul în care românii dau cel mai des mită. Potrivit unui sondaj realizat în această toamnă pentru Institutul Aspen România, 62% din concetăţeni spun că sunt nevoiţi să plătească sau să ofere cadouri personalului medical pentru a beneficia de mai multă atenţie. Dintre cei care au făcut plăţi informale în sistemul sanitar, 31% au depăşit suma de 200 de lei, 23% s-au încadrat între 100 şi 200 de lei, iar 46% au achitat sub 100 de lei.

Primăriile, administraţiile financiare ori prefecturile sunt locuri în care mita este la ea acasă. De la sume ori cadouri modice pentru obţinerea unui act ceva mai repede ori fără coadă până la sume cu multe zerouri pentru atribuirea de contracte publice sau pentru emiterea unor documente falsificate.

Mita este larg răspândită şi în sistemul de învăţământ. De la înscrierea la o grădiniţă sau o şcoală mai bună şi până la primirea unor note mai bune.

România este văzută de locuitorii ei, conform indicelui de percepţie a corupţiei realizat în 2012 de Transparency International (TI), drept una din cele mai corupte state din UE (depăşită fiind doar de Bulgaria, Italia şi Grecia).

Ultimii ani au adus, ce-i drept, numeroase victorii în lupta contra corupției. Doar că fenomenul este atât de răspândit, încât e dificil de crezut că va dispărea vreodată.

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Diverse, Ştiri și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s