România: Guvernul se retrage din proiectul de exploatare a unei mine de aur

download (1)Coaliţia la putere în România a cedat presiunii străzii şi şi-a retras susţinerea faţă de un proiect de lege contestat în favoarea unei gigantice mine de aur canadiene, însă exploatarea minieră nu este îngropată, estimează analiştii.
La o zi după o mobilizare-record împotriva acestui proiect minier care presupune utiilizarea de mari cantităţi de cianură, primul ministru de centru-stânga Victor Ponta a informat că proiectul de lege adoptat de guvernul său cu 2 săptămâni mai devreme pentru accelerarea începerii extracţiei ‘va fi respins’ de parlament.
Dezvoltat de compania canadiană Gabriel Resources, prin filiala sa Roşia Montană Gold Corporation, proiectul ar necesita folosirea a circa 12.000 de tone de cianură pe an, ameninţând, conform arheologilor, galerii miniere din epoca romană. Compania promite sute de locuri de muncă şi respectarea normelor de mediu.
Reacţionând la ‘informaţiile de presă’ cu privire la revenirea guvernului, Gabriel Resources a indicat că ‘dacă proiectul de lege este respins, compania va analiza toate căile de recurs posibile (…) inclusiv o acţiune în justiţie pentru încălcări multiple ale tratatelor internaţionale privind investiţiile’.
Declaraţiile-surpriză ale lui Ponta au intervenit la puţin timp după ce preşedintele Senatului, Crin Antonescu, co-preşedinte, ca şi el, al coaliţiei de centru-stânga la putere, USL, a afirmat că proiectul de lege trebuie fie retras de guvern, fie respins de aleşi.
Duminică, peste 15.000 de români, în majoritate tineri, au defilat ore în şir în marile oraşe ale ţării pentru a solicita retragerea acestui proiect de lege contestat, dar şi abandonarea pur şi simplu a planurilor care prevăd crearea celei mai mari mine de aur sub cerul liber din Europa, la Roşia Montana, o localitate din Transilvania.
Deşi a promis să blocheze exploatarea aurului pe bază de cianură la Roşia Montană în timpul campaniei electorale, guvernul Ponta a adoptat, spre surpriza generală, la finele lui august, un proiect de lege care facilitează exproprierile şi obţinerea permiselor necesare pentru această mină controversată. Primul ministru a stârnit apoi confuzie şi a suscitat ironii anunţând că, în calitate de deputat, va vota împotriva acestui proiect de lege.
Soarta minei depinde acum de ministrul mediului, Rovana Plumb, al cărui minister trebuie să dea un aviz crucial cu privire la impactul asupra mediului, în lipsa căruia proiectul va rămâne blocat.

Acest articol a fost publicat în Industrie, Politic, Ştiri și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s