CE propune o directivă privind asigurarea accesului la un cont bancar

download (2)Comisia Europeană (CE) a propus o directivă care vizează asigurarea unui cont bancar pentru toţi cetăţenii UE şi prevede, printre altele, obligaţia băncilor de a asigura mai multă transparenţă privind comisioanele şi de a facilita mutarea unui cont de la o bancă la alta.

În prezent, 59 de milioane de persoane nu au în Europa un cont bancar, iar România şi Bulgaria sunt pe ultimele locuri în UE din punctul de vedere al proporţiei deţinătorilor de conturi.

Situaţia cea mai îngrijorătoare din acest punct de vedere o au România şi Bulgaria, unde 55% şi respectiv 47% dintre cetăţeni nu un cont bancar. La la polul opus se află Danemarca şi Finlanda, unde toţi cetăţenii care au acest drept legal posedă conturi bancare.

Întrebaţi care este motivul pentru care nu au un cont bancar, 77% dintre bulgari şi 60% dintre români au spus că nu doresc sau nu au nevoie de unul.

De asemenea, România şi Bulgaria, alături de Franţa, Grecia şi Malta, se numără printre statele în care doar 1% dintre cetăţeni au conturi bancare în alte state.

Celelalte două puncte ale propunerii sunt, de asemenea, importante pentru consumatori pentru că, pe Michel Barnier a explicat că CE s-a decis să acţioneze în domeniu pentru limitele autoreglementării băncilor „se văd foarte bine” şi pentru că numai 11 state europene au făcut progrese în chestiunea asigurării accesului la un cont bancar de bază, printre care Franţa şi Italia. El a mai precizat că speră că statele membre şi Parlamentul European vor adopta această propunere de directivă până la sfârşitul anului.

Acest articol a fost publicat în International și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s