România se află pe lista statelor în care rata șomajului a scăzut

images17Pentru angajații europeni, anul 2012 a fost un an negru, însă România se află pe lista scurtă a statelor în care rata șomajului a scăzut.

România, Germania, Marea Britanie, Irlanda, Ungaria, Danemarca și statele baltice au reușit să evite adâncirea în criza pieței muncii, în timp ce restul de 19 state au raportat constant noi creșteri ale numărului de persoane neocupate. Diferența dintre ratele șomajului înregistrate în statele nordice (de circa 5%-6%, rată similară cu cea din țara noastră) și cele din Sudul continentului, în frunte cu Spania și Grecia, unde ponderea persoanelor fără loc de muncă a depășit 26% din populația activă, este frapantă.

Domeniilor în care europenii au pierdut cei mai mulți angajați sunt: siderurgie – sector în care, la noi, concedierile s-au domolit după 2011 – și IT și telecomunicații – sector în care companiile de la noi se plâng că nu găsesc suficienți angajați și în care salariile cresc constant de peste patru ani.

Cele mai masive disponibilizări pentru începutul acestui an, sunt anunțate în Belgia (unde se închide uzina Ford din Gent), Suedia, Republica Cehă, Spania și Irlanda, care, culmea, conduce în clasamentul țărilor în care sunt anunțate cele mai consistente angajări.

Acest articol a fost publicat în International, Piata muncii, Statistica si recensamant, Ştiri și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s