Românism versus antiromânism. Tu ce simţi când auzi cuvântul “România”?

De o vreme românul a devenit mai ruşinos ca o fată mare când e cazul să repete răspicat tuturor că România “e stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil”. Aceasta n-ar fi o mare problemă atâta vreme cât toţi respectă acest prim articol al Constituţiei României.

Nimeni nu-i obligat să-i iubescă pe români sau să mimeze ataşamentul neţărmurit faţă de România. Dar a milita pentru separatismul pe criterii etnice şi dezmembrarea teritorială a statului reprezintă nu doar o faptă condamnabilă, ci şi un simptom al unei stări care poate naşte tragedii colective şi monstruozităţi precum epurarea etnică. Exact idei precum cele ale unui Horty sau Hitler!

Mai există încă bătrâni care pot evoca barbaria ocupaţiei hortyste în Ardealul de Nord-Vest sau atrocităţile comise la răpirea Basarabiei de către armatele bolşevice, în 1940. Acestea sunt istorie, poate obiecta careva! Dar la fel credeau şi românii de la 1939 despre tragediile trecutului, neştiind ce-i paşte. Cineva spunea: “singurul lucru pe care l-am învăţat la istorie a fost că istoria se repetă”.

România Mare a fost produsul a trei factori: conjunctura externă favorabilă, voinţa poporului (confirmată prin imense sacrificii) şi o clasă politică de elită, mânată de un crez patriotic. Nici acum, la două decenii de la destrămarea URSS-ului, România nu poate năzui la o legitimă reunificare după modelul german. Ba mai mult, statul român manifestă o neputinţă cronică în sancţionarea faptelor şi declaraţiilor ce-i pun la îndoială legitimitatea şi integritatea teritorială.

Adesea, declaraţiile antiromâneşti, insultătoare şi şovine, reprezintă manifestări ale unei uri viscerale, cronice, împotriva românilor şi a tot ceea ce este românesc!

Toleranţi sau doar pasivi?

Mai deunăzi aflam că a fost vandalizat drapelul românesc în plin centrul unui municipiu din secuime. De ani de zile presa ne tot înştiinţează că primarii anumitor localităţi din inima României refuză cu obstinaţie să poarte eşarfa tricoloră la solemnităţi, aşa cum prevede Legea 215/2001 privind administraţia publică locală sau să participe la celebrarea Zilei Naţionale.

Am ajuns să nu mai fim miraţi că de pe clădirile unor instituţii publice este îndepărtat tricolorul românesc, fiind arborate fie stindarde ale unor organizaţii cu caracter revanşard-extremist, fie drapelul unui stat străin. Toleranţa are o limită… Iar această limită este chiar legea!

Din capul locului se poate spune că acestea nu sunt semne bune. Atunci când boala antiromânismului capătă accente epidemice, apar orori de felul celor pe care memoria colectivă ni le readuce cu tristeţe în amintire.

La 1940 au fost masacrate sate întregi. N-a fost cruţat nici pruncul aflat la sânul mamei sale şi nici paşnicul bătrân înconvoiat de vreme. Nimeni nu poate evoca astfel de imagini fără să se cutremure. Şi totuşi ele au fost săvârşite de semeni de-ai noştri. Succesorii lor murdăresc astăzi zidurile cu sloganuri antiromâneşti, aşteptând prilejul pentru fapte mai mari!

Actualmente, antiromânismul ca atare nu-i o infracţiune. El intră în conţinutul unor infracţiuni doar atunci când provoacă efecte grave, cu pierderi de vieţi omeneşti sau când atentează la siguranţa naţională. În criminologie se spune că este mai uşor să previi fenomenul infacţional decât să repari… ireparabilul!

Şi minoritaru-i tot român!

Oricine ştie că, de-a lungul secolelor, românul a fost destul de primitor. Astăzi ne bucurăm să convieţuim cu nu mai puţin de 18 minorităţi naţionale, cărora li se acordă dreptul de a-şi conserva propria identitate. Un ungur, un tătar ori un lipovean pot fi la fel de cumsecade şi de ataşaţi României precum cei mai buni dintre români!

Multă lume nu realizează un lucru: fără aceşti minoritari România n-ar fi întreagă. Ei au nu doar o cetăţenie română, cu toate avantajele şi dezavantajele sale, dar fac, literalmente, parte integrantă din naţiunea română, înţeleasă nu în sens etnic ci în sens civic.

Este firesc ca fiecare grup etnic să fie ajutat să-şi păstreze limba şi tradiţiile. Dar între graniţele noastre naţionale nu încape alt stat în afară de România. Acest lucru ar trebui să-l înţeleagă fiecare locuitor al ţării! Societatea de azi pune numeroase şi grave probleme, ca de pildă criza economico-financiară, pentru rezolvarea cărora poate fi folosit orice surplus de energie, astăzi irosit în vise legate de un trecut imperial.

Domnilor, vă deranjează tricolorul?

Vinovaţi pentru tensiunile interetnice nu sunt doar anumiţi cetăţeni cu porniri primitive care, la un moment dat, se angrenează în violenţe. Autorii morali sunt politicienii care instigă sau susţin în taină astfel de acţiuni, în vreme ce, de ochii lumii, se declară dornici de dialog, toleranţi şi democraţi.

Încurajaţi de lipsa de fermitate a autorităţilor îndrituite, unii se dedau chiar la afirmaţii radicale făţişe, instigând la încălcarea primului articol din legea fundamentală sau punându-l la îndoială.

Faptelor petrecute la sfârşitul lunii ianuarie, prin care a fost deteriorat drapelul naţional, nu li se poate răspunde decât prin identificarea făptuitorilor şi aplicarea prevederilor legale.
Cu privire la actele de această natură art. 236 C.P. prevede că:
– orice manifestare prin care se exprimă dispreţ pentru însemnele României se pedepşeste cu închisoare de la 6 luni la 3 ani;
– manifestarea prin care se exprimă dispreţ pentru emblemele sau semnele de care se folosesc autorităţile se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amendă.

Cum mulţumim ţării-mamă? O ponegrim!

Din nefericire şi spre deosebire de alte state, ce ştiu să-şi apere prestigiul şi în afara teritoriului naţional, legiuitorii noştri au dezincriminat faptele la care se dedau unii intelectuali dornici să şocheze, încurajaţi de o teorie anapoda cum că iubirea de patrie nu mai e trendy.

Despre români şi România s-au scris, pe teritoriul ţării şi sub pretextul libertăţii de exprimare, rânduri mai imunde decât noroiul drumurilor de ţară. Cuvinte care dacă ar fi fost adresate altor state sau popoare ar fi atras numaidecât eticheta de “persona non grata”. Românul a ajuns să fie insultat şi umilit în propria-i ţară!

Până în 2006 (odată cu modificarea Codului Penal prin Legea 278) exista articolul 2361(azi abrogat din obscure considerente). Prin el se pedepsea cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani orice manifestare publică săvârşită cu intenţia de a defăima ţara sau naţiunea română.

Acum fiecare poate spune ce vrea despre oricine… Ba nu chiar despre oricine! Doar despre noi, românii!

Suntem noi altfel? Ce ne face pe noi români, de fapt?

Ne este dat să auzim afirmaţii de tip “românii sunt descurcăreţi dar cam leneşi” sau “nordicii sunt harnici dar lipsiţi de imaginaţie” etc. În afara faptului că sunt inexacte, generalizările cu privire la o etnie sau o naţiune dovedesc şi o gândire critică destul de puţin dezvoltată, deoarece:

– nimeni n-a evaluat fiecare cetăţean în parte pentru ca apoi să se facă o medie a nivelului de inteligenţă, onestitate, hărnicie al vreunui popor;

– nimeni nu poate face, pe baze ştiinţifice, comparaţii generalizatoare între rase sau etnii. Fiecare om e unic şi în virtutea apartenenţei sale la specia umană are dreptul să fie acceptat aşa cum este, exceptând cazul în care manifestă comportamente antisociale;

– actualmente nu există nicio naţiune pură. Marile migraţii au generat un extins metisaj între popoarele Asiei şi Europei. Iar teritoriul românesc n-a făcut excepţie!

Rezultatul? Singurul criteriu valabil prin care se diferenţiază neamul nostru de popoarele din jur rămâne limba română, de o excepţională unitate. Ea permite unui locuitor din Cernăuţi sau Soroca să se înţeleagă perfect cu unul din Arad, din Cadrilater sau din Banatul sârbesc.

Deşi vitregiile istoriei au făcut ca nu toţi românii să se regăsească între hotarele aceluiaşi stat, România a fost şi a rămas un factor de stabilitate în zonă!

Patriotism  ≠ xenofobie
Antiromânismul e la fel de primejdios ca rasismul, şovinismul, iredentismul sau xenofobia! Cum spuneam, antiromânismul declarativ e un prim simptom al unor posibile evoluţii politice îngrijorătoare. În forma sa activă, acută, favorizată de un context propice, antiromânismul se va concretiza previzibil în acţiuni agresive, îndreptate contra ordinii constituţionale şi a siguranţei naţionale.
Cine va suferi? Fiecare român, indiferent de etnie!
Codul Penal sancţionează sever fapte precum încercarea de a schimba orânduirea constituţională, subminarea puterii de stat sau complotul:

-se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 15 ani întreprinderea oricărei acţiuni pentru schimbarea prin violenţă a ordinii constituţionale sau a caracterului naţional, suveran, independent, unitar şi indivizibil al statului român;

-se pedepseşte cu detenţie pe viaţă sau cu închisoare de la 15 la 25 de ani iniţierea sau constituirea unei grupări în scopul săvârşirii vreuneia dintre infracţiunile contra siguranţei statului ori sprijinirea sub orice formă a unei astfel de asociaţii;

-acţiunea armată de natură să slăbească puterea de stat se pedepseşte cu detenţie pe viaţă sau cu închisoare de la 15 la 25 de ani. Orice alte acţiuni violente săvârşite de mai multe persoane împreună, de natură să atragă aceleaşi urmări, se pedepsesc cu închisoare de la 5 la 20 de ani şi interzicerea unor drepturi.

Românismul sau dragostea faţă de neam şi patrie este un sentiment peren, similar iubirii faţă de familie şi prieteni. În marea familie naţională trecutul şi viitorul unei existenţe umane se împletesc armonios cu alte destine individuale înrudite.

Sentimentul patriotic veritabil nu va aduce pentru ceilalţi suferinţe şi persecuţii pe criterii etnice. Pentru că omul mânat de patriotism şi bune intenţii înţelege empatic că şi vecinul său are acelaşi sentimente pentru naţia sa. Oare putem condamna pe cineva că-şi iubeşte familia?… Tot aşa e şi cu patria!

Acest articol a fost publicat în Administratie publica - institutii publice, Aparare nationala, Articole, Curat murdar, Drept penal, Politic și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Românism versus antiromânism. Tu ce simţi când auzi cuvântul “România”?

 1. Ion, un român zice:

  mă doare inima să dau un răspuns altul decât că pluteste-n România o nepăsare crasă, o nesimtire a conducătorilor României, totală dezinteresare de buna înţelegere între cetătenii acestui stat.Pe omul din garaj îl interesa tronul şi nicidecum starea naţiunii, amplasarea de steaguri străine pe clădirile institutiilor române din Harghita şi Covasna, mai mult la ultima iesire de la U.E., stătea vesel alături de pretinul său – prim ministru maghiar.Nici pe reprezentantii institutiilor abilitate nu-i interesează nimic, nu văd acele steaguri, nu văd amploarea iredentismului maghiar, nu văd provocarea secuilor împotriva românilor, nu văd prevederile Legii şi nu le aplică, doar functii şi salarii mari stoarse de statul cică de drept din exploatarea fără milă a cetăţenilor contribuabili, sporirea birurilor, taxe pe impozite, impozite pe taxe şi tot felul de ciuntiri din salarii şi pensiiile bietilor oameni.Pe zi ce trece, noi trăim tot mai rău.Am văzut, totuşi, un patriot, un adevărat român : Mircea Duşa.În rest : la asa conducător, asa popor!

 2. Ilie Saftoiu zice:

  Problema e veche , se pierde prin vremuri… Dar , ultimii 230 de ani sunt groaznici totul duce la distrugere , alienare …
  „La inceput a fost cuvantul ” Sa intelegem ce inseamna trah / trac / dac / davoi / daoi / vlah / vlac / valah / rim / rimani / rumani /romani / vicini = locuitori ai unei comunirati rurale . comunitate care poate fi aservita sau nu . Dictionarele moderne zic = robi , sclavi .Realitatea e alta : comunitatea putea fi aservita /inchinata unui zeu / domn zeu sau nu , erau fartati sau nefartati in credinta Principiul functionarii statului era cel al stupului de ALBine . ALBinele sunt diferite cu functii diferite pamantul nu e al ALBinei ci al stupilor .Cand se atinge masa critica in stup apare fenomenul de roire .ALBi imparat , Harap ALB ,oamenii sunt ai pamantului Ai lutusului ..Principiul a fost mentinut si de turci ( soarele si luna ) Sa vedem Vaticanul e practic cel mai mare stat Cand bizantinii grecizati au hotarat :”decat coroana papala mai bine turbanul turcesc ” Au tulburat linistea stupului .Care cu Roma ,care cu Bizantul .A venit Maria Treza si aluat toate averile templelor si le -a impartit la supusi (bine inteles consemnand fiecaruia ce i a dat .Vine Cuza si schimba scisul ca suntem urmasii Romei (care Roma etrusca sau latiala ?) si nationalizeaza averile inchinate testamentar templelor , bisericilor manastirilor 85 -90 % din teritoriul Romaniei ( a saptea parte e doar teren arabil de la Athos , Egipt , Armenia et c ) Napoleon III & Bismarck produc mutari de populatie in dreapta Dunarii si obtin statele balcanice , ia Romaniei sa naturalizeze evreii ucrainieni , polonezi et c
  In 1990 se emit „legi” conform rezolutiei PCR din 1931 de la Moscova : se anuleaza prevederi din Codul Comercial in vigoare din 01.09 1887 TITLUL VIII DESPRE SOCIETATI SI DESPRE ASOCIATIUNI COMERCIALE CAPITOLUL 1 DESPRE SOCIETATI SECTIUNEA I – VI ARTICOLUL 77 – 220 ,SECTIUNEA VIII Dispozitiuni relative la societatile civile si la societatile constituite in tari straine ARTICOLUL 236 Abrogaet prin Legea nr. 31/1990 si legile cooperatiei AIC (Romania membra fondatoare din 1895 ) actualizate dupa Congresul AIC din 1966 ADICA TOTUL ESTE IMIXTIUNE IN FORMA DE ORGANIZARE , GESTIUNE SI PATRIMONIU ! Fac legea si te execut conform rezolutiei PCR din 1931 CODUL COMERCIAL ERA VALABIL DIN 1887 pana in ’90 . Acelasi lucru e valabil si la OLTCHIM (CU ALTE PERSONAJE) la care se adauga DJ OSPPI si ministrul care sunt prima data ANGAJATII FIRMELOR DE INSOLVENTA si dupa aia ai STATULUI ROMAN .adica imixtiune in Statutul personalitatii juridice ,imixtiune in gestiune imixtiune FINANCIARAimixtiune in patrimoniu ..De aia AU FOST ABROGATE din CODUL COMERCIAL 1887-1990 articolele referitoare si la insolventa. bursa si PENALITATI ..
  Acum au aparut problemele cu drapelele …Din partea mea, puneti ma in toata lumea “soarele si luna mi-au purtat cununa ” Restul le explici tu ca POPA Tokes eu ca enorias CU BAT dedicat nu pot decat sa va urez “SPOR LA TREABA ” Ca si asa “vine vremea cand si pietrele vor grai adevarul ” E materialul vostru nu al meu.Tokes , Tokes “soarele si luna mi -au purtat cununa” Stii cum e? Ca si motivul EVACUARII din TM “formatiunile statale maghiare erau inainte de formatiunile romanesti conform arhivelor reformate ” Reformatii au hotarat : “Duceti -l in alta parte…CAND A APARUT REFORMA ANGLICANA reforma in general? Ai gasit ce sustii? Daca E ADEVARAT, E GROASA… Duceti -l in alta parte… Si CE MARI BALARII A SPUS ambasadorul ? ” Locuitorii de etnie magheara din RO o vor , noi nu putem decat sa fim de acord cu ei ” Ei si ? Greseala e a lor ? Nu ! A noastra ! ISTORIA = apa de ploaie Va dau un ex. : o profesoara de LICEU de limba istorie ” Dumneata esti mistic crezi in daci , geti , legendele Olympului ,Insula Leuce / Ahileea et c. si nu stii razboaiele din America !” Mai fratilor , eu , in prostia mea stiu ca o parte din urmasii supusilor lui Tamiris ( cea care i-a zis lui Cyrus : Sange ai vrut? Intra in burduful cu sange ca trebuie sa-i strang gura )au trecut volens nonvolens la o religie si natie ( dupa esecul lui Chiril /fratele lui Metodiu si a altor reprezentanti religiosi in 860)vin si spun :” ANUL NOU! Ne aflam in prima zi a lunii a SAPTEA conform CALENDARULUI GREGORIAN SAU IULIAN adica SEPTEMBRIE (prima luna CUCU urmata de opt ,noua , DECEmbrie )sa mancam mancarea NOASTRA TRADITIONALA DE CURCAN !!! Tot eu in PROSTIA MEA stau si ma intreb: ” Cati CURCANI a mancat Moise ? Dar IISUS ,ANDREI sau PETRU ?” Din partea mea, puneti ma in toata lumea “soarele si luna mi-au purtat cununa ” Restul le explicati voi cu ” iar la moartea mea a cazut o stea ” E treaba voastra nu -i a mea ! Priviti steagul !!!Ce boscoroditi acolo ? Seculii au ajuns magheari … Auzi una : seculii intemeietori alaturi de etrusci ai Romei sunt magheari Auzi doua : Foaie verde Alburnus Maior m a facut mama maghear Auzi trei foaie verde magheran m-a facut mama oltean Apoi no sa -i dam batai !!! Sa lasam gluma ca gluma … Roma la infiintare a avut alfabetul etrusc , calendarul etrusc statuia etrusca …Betia cu cuvinte si prostia sunt mai periculoase decat betiile cu alcool . Priveste : cateaua / arcul de triumf / poarta / bolta cereasca – gemenii , Castor si Polux / soarele si luna ; vezi alfabetul etrusc in care scrii ; vezi ca Traian s -a batut cu oltenii si a ocupat Alburnus Maior … Foaie verde Alburnus Maior m -a facut mama oltean (sau foaie verde MAGHERAN m-a facut mama maghear ?) MAIORan = MAGHERan Mai frate hai ca te descurci cu bolta cereasca , te descurci si cu soarele si luna DAR CUM TE DESCURCI CU SECERA SI COASA ( SABIA ca sa tai cereale inalte cat calul si calaretul iti trebuiau scule nu jucarii )? Traian spunea ca cel mai greu din tot razboiul a fost lupta corp la corp cu sabia curbata si ascutita pe interior Deci , te rog , nu te mai juca cu SCULELE MELE caci nu se stie cum imi sare tandara si ti dau cu sculele in cap
  Papa Benedict al XVI-lea a anuntat predarea armamentului si cazarmamentul in prima zi lucratoare a anului nou chinezesc .pentru ULTIMA ZI DIN LUNA TAPULUI ISPASITOR (calendar iudeu ) si PRIMA ZI A ANULUI GREGORIAN / IULIANcare incepe cu 01.Martie {anul CRESTIN SI EVREIESC INCEP IN PRIMA ZI A LUNII A SAPTEA (prima luna CUCU septembrie , 8 ,9 ,10 ) conform CALENDARULUI GREGORIAN / IULIAN ( nu prea intelg/ cu toate ca inteleg si stiu DE CE MANCAREA TRADITIONALA EVREIESCA E CURCANUL , cati curcani a mancay MOISE , ISUS , ANDREI ,PETRU …) Am fost multumit ca A CERUT IERTARE SFANTULUI PETRU ! Noi , mai catolici decat PAPA nu -i multumim Sf Petru ci CAINELUI TURBAT ce a schimbat parul cu BLANA OII dar naravul lui Saul BA . POATE ca a realizat Papa Benedict al XVI-lea ca IORDANUL e analfabet si nu stie sa mearga la deal decat dupa calendarul IULIAN sau ca Sf Vasile Cel Mare a murit dupa 5 ani de la sfintirea Sf Sava de la Buzau , mutarea NASTERII DOMNULUI ISUS DE LA BOBOTEAZA LA CRACIUN ca sa -l potoleasca pe Allarich , sau a terminat de tradus Biblia lui Wulfila de la Ramnicul Sarat (ca e in Germania )Poate si -a explicat de ce primatul ROMEI ca locatie conducatoare religioasa si statala ( de la MILANO la BIZANT )” a fost atat de putin ,dar ne – ati ametit o mie si ceva de ani

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s