România ocupă locul 42 în clasamentul global privind libertatea presei pe anul 2013

ziare-417x300România ocupă locul 42 în clasamentul global privind libertatea presei pe anul 2013 realizat de „Reporteri fără Frontiere” (RSF). Poziţia actuală este în urcare cu cinci locuri faţă de raportul pe anii 2011/2012, când ţara noastră a împărţit locul 47 alături de Argentina şi Statele Unite.
În fruntea clasamentului din 2013, format din 179 de ţări, Finlanda se află pentru al treilea an consecutiv pe primul loc în rândul ţărilor care respectă cel mai mult libertăţile presei. Locul doi şi trei este ocupat, ca şi anul trecut, de Olanda şi Norvegia.
Deşi au fost luate în considerare multe criterii, de la cadrul juridic la violenţele exercitate împotriva jurnaliştilor, ţările democratice ocupă prima parte a clasamentului, în timp ce trei ţări dictatoriale, Turkmenistanul, Coreea de Nord şi Eritreea, formează „trioul infernal” aflat pe ultimele poziţii ale clasamentului.
Republica Moldova, Ungaria, Italia şi Bulgaria se află în urma României, pe locurile 55, 56, 57 şi respectiv 87.
Cu ocazia publicării clasamentului mondial pe 2013, Reporteri fără Frontiere publică pentru prima dată un indice anual al libertăţii presei. Prin crearea acestui indicator inedit, Reporteri fără Frontiere se dotează cu un instrument analitic care măsoară nivelul general al libertăţii de informaţie în întreaga lume. În 2013, indicele este de 3395 de puncte, o cifră de referinţă pentru anii următori.

Acest articol a fost publicat în Statistica si recensamant, Ştiri și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s