Europa e departe de a ieşi din criză – concluzia Forumului Economic Mondial de la Davos

BugetÎn ciuda optimismului de pe pieţele financiare, care se bucură din nou de lichiditate, şi al celui afişat de unii lideri europeni, Europa nu a ieşit încă din criză şi vor trece mulţi ani până când economia îşi va reveni, iar problema şomajului, ajuns la niveluri istorice, va fi depăşită.
Până atunci, unul dintre cele mai mari riscuri pentru Europa este cel ca liderii şi politicienii să se com­pla­că în situaţia actuală. Acestea sunt concluziile care se desprind din dis­cu­ţiile de la Forumul Economic Mondial de la Davos.
„Este o diferenţă între pieţele finan­cia­re, care consider că multe probleme au fost soluţionate, şi personajele din economia reală, în special gu­ver­nele.”, a precizat Anders Borg, ministrul sue­dez de fi­nan­­­ţe.
Suedia nu este stat membru al zonei euro, cen­trul crizei euro­pe­ne, însă Borg este unul din­tre cei mai duri critici ai modului în care li­derii uniunii mone­ta­re gestionează criza izbucnită în 2009.
Valul de opti­mism care a înce­put să încon­joa­re criza din zona euro are la ba­ză calmul de pe pieţe, venit după ce Mario Draghi, preşedintele Băncii Cen­trale Euro­pene a afirmat că va face orice pen­tru a proteja euro.
Carney, care va prelua în această vară func­ţia de guver­nator al Băncii Angliei, a declarat că băncile centrale nu pot înlătura singure toate pericolele.
Precaut este şi economistul Barry Eichen­green, care a studiat în detaliu cauzele Marii Depresiuni economice din perioada 1919-1939. El a precizat că turbulenţele din zona euro ar putea erupe din nou anul acesta dacă liderii europeni nu acţionează mai rapid.
Draghi a prognozat săptămâna trecută că eco­nomia zonei euro îşi va reveni începând cu a doua jumătate a acestui an şi a vorbit despre „o contaminare pozitivă pe pieţele financiare”.
Cancelarul german Angela Merkel a respins îndemnul premierului spaniol Mariano Rajoy ca ţările cu putere financiară mare din zona euro să sprijine creşterea economică a regiunii. Merkel, aflată în Santiago, capitala Chile, pentru o reuniune a liderilor europeni şi din America Latină, a afirmat că statele din zona euro trebuie să se concentreze atât pe consolidarea fiscală, cât şi pe creşterea economică.

Acest articol a fost publicat în Economie, International, Ştiri și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s