Cunoaşte-ţi drepturile, dar nu abuza de ele!

Image generated by Konvertor Mon commentaireÎn comparaţie cu alte state, sistemul de drept din România este destul de permisiv. De exemplu, nici pe departe nu se poate compara procedura pe care o urmează un ofiţer din Statele Unite cu procedura urmată de un ofiţer din România atunci când vorbim de imobilizarea unei persoane sau a unui autovehicul, de percheziţia corporală sau domiciliară.

Trebuie spus de la început că nimeni nu poate invoca în faţa instanţei române necunoaşterea legii sau cunoaşterea greşită a acesteia, fapt pentru care, în cele ce urmează am să redau cât mai succint informaţii demne de reţinut pentru care unele persoane plătesc avocaţilor onorarii semnificative!

„Imaginează-ţi că ai fost victima unei infracţiuni, lucru pe care nu şi-l  doreşte nimeni, însă care este probabil în lumea reală. Ştii ce trebuie să faci mai departe, care sunt procedurile de parcurs!? Apropo, nu uita că trăieşti în România, The Land of Choice, după cum afirma cineva!

Procedura de urmat dacă ai fost victima unei infracţiuni

Mai întâi trebuie să sesizezi organele de urmărire penală, respectiv parchetul sau poliţia.  Dacă plângerea a fost greşit îndreptată la organul de urmărire penală sau la instanţa de judecată, nu trebuie să vă faceţi griji, asta pentru că sesizarea se trimite pe cale administrativă organului competent. Plângerea poate fi făcută atât în scris, cât şi oral. Însă recomandat ar fi ca aceasta să fie făcută în scris şi depusă la registratura parchetului local din raza teritorială în care a fost săvârşită infracţiunea sesizată sau a parchetului judeţean.

 • Sesizarea scrisă poate fi trimisă şi prin poştă, de preferat cu confirmare de primire.
 • De asemenea, sesizarea pentru orice infracţiune de corupţie poate fi adrestă direct Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). DNA are publicat pe pagina proprie de internet un formular on-line, util pentru comunicarea de date despre acte de corupţie.

Cine poate face plângere

 • În primul rând acest drept îi revine persoanei vătămate.
 • Mai poate fi făcută de către unul dintre soţi pentru celălalt soţ, sau de către copilul major pentru părinţi.
 • În cazul persoanelor lipsite de capacitatea de exerciţiu, plângerea se face de reprezentantul legal, iar persoana cu capacitate de exerciţiu restrânsă, pentru a depune plângere are nevoie de încuviinţarea persoanelor prevăzute de legea civilă.

Plângerea, pentru a nu fi restituită, trebuie să conţină

 • Numele, prenumele, codul numeric personal, calitatea şi domiciliul petiţionarului, descrierea faptei care formează obiectul plângerii, indicarea făptuitorului dacă este cunoscut, mijloacele de probă, semnătura petiţionarului. Legea nu cere ca persoana vătămată să arate și încadrarea juridică a faptei pe care o reclamă.
 • Pentru ca sesizarea să fie cu adevărat eficientă, trebuie să fie indicate cât mai clar care sunt mijloacele de probă. De exemplu, indicarea unor martori – de preferat cu nume complet şi adresă, de asemenea, trebuie remise organelor de anchetă orice înscrisuri, fotografii, înregistrări sau obiecte care pot servi la dovedirea susţinerilor din sesizare.

Important de precizat este faptul că în cazul anumitor infracțiuni, punerea în mișcare a acțiunii penale se face doar la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. Asta înseamnă că cercetarea celui vinovat, precum și tragerea lui la răspundere prin aplicarea unei pedepse cu închisoare sau amendă, încetează!

Codul penal prevede că acțiunea penală se pune în mișcare la plângerea prealabilă a persoanei vătamate în cazul următoarelor infracţiuni:

 • Lovirea sau alte violenţe
 • Vătămarea corporală
 • Vătămarea corporală din culpă
 • Violarea de domiciliu
 • Violarea secretului corespondenței
 • Divulgarea secretului profesional
 • Violul
 • Abuzul de încredere
 • Gestiunea frauduloasă
 • Distrugerea
 • Abandonul de familie
 • Nerespectarea măsurilor privind încredințarea minorilor
 • Tulburarea folosinței locuinței

În cazul acestor infracțiuni, pentru a vi se face dreptate nu trebuie să trageți de timp, asta pentru că termenul în care trebuie introdusă plângerea este două luni din ziua în care ați știut cine este făptuitorul. Dacă nu ați depus plângere prealabilă sau ați depus-o prea târziu, acest lucru duce la înlăturarea răspunderii penale.

Nu în ultimul rând trebuie adăugat faptul că partea vătămată poate să-și retragă plângerea prealabilă și chiar să se împace cu inculpatul.

Știați că:

Măsura reținerii unei persoane poate fi luată de organul de cercetare penală și de către procuror doar  dacă există probe sau indicii temeinice că învinuitul a săvârșit o faptă prevăzută de legea penală.  Această măsură se poate dispune numai dacă legea prevede pentru infracțiunea săvârșită pedeapsa închisorii, oricare ar fi limitele acesteia cu următoarele excepții:

 • Infracțiunea este flagrantă
 • Dacă învinuitul a fugit ori s-a ascuns

E bine de știut că cei care au dispus măsura reținerii, sunt obligați să aducă la cunoștința invinuitului că are dreptul să-și angajeze un apărător, că are dreptul de a nu face nici o declarație, atrăgându-i-se atenția acestuia că ceea ce declară poate fi folosit împotriva sa.

Reținerea poate dura 24 de ore, durată din care se deduce timpul cât faptuitorul a fost privat de libertate ca urmare a măsurii administrative a conducerii la sediul poliției.

Percheziția corporală

Percheziţia corporală poate fi dispusă, după caz, de organul de cercetare penală, de procuror sau de judecător. Organul judiciar care urmează a efectua percheziţia este obligat ca, în prealabil, să se legitimeze şi să prezinte autorizaţia dată de instanţă. Percheziţia corporală se face numai de o persoana de acelaşi sex cu persoana percheziţionată. După efectuarea percheziţiei se procedează la întocmirea unui proces-verbal în forma şi condiţiile prevăzute de lege, iar obiectele şi/sau înscrisurile a căror circulaţie sau deţinere este interzisă sunt ridicate.

În general percheziţia corporală se face:

 • asupra persoanei prinse în flagrant, săvârşind o infracţiune
 • asupra persoanei căreia i se efectuează percheziţia domiciliară
 • persoanei care este prinsă după o urmărire efectuată cu ocazia arestării
 • persoanei care urmează a fi introdusă în arest.

Cazierul judiciar

Atunci când te prezinți la sediul poliției, trebuie să știi că ți se verifică cazierul judiciar, asta pentru a se observa cu cine se stă de vorbă! Consultarea cazierului judiciar are ca scop identificarea dactiloscopică a unei persoane fizice cu precăderea a:

 • amprentelor digitale;
 • internărilor medicale;
 • interdicţiile privind ocuparea unei funcţii sau exercitarea unei profesii;
 • interdicţiile intrării în anumite localităţi etc.

În certificatul de cazier judiciar nu se înscriu:

 • sancțiunile penale pronunțate pentru fapte săvârșite în timpul minorității;
 • măsurile de siguranță luate fără aplicarea unei pedepse.

Cu cât cunoști mai bine legea, cu atât mai mult știi să te protejezi împotriva abuzurilor. Însă dacă cunoaștem legea şi procedurile judiciare nu înseamnă că avem mână liberă în a căuta tot felul de portițe de scăpare. Trebuie însă să recunoaștem că acestea există.

Un fapt considerat nesemnificativ de o persoană fără cunoștințe juridice, poate reprezenta cheia finalizării unui proces sau a unei urmării penale pentru altă persoană!

Despre Onica Alin Constantin

”Procurorilor le revine sarcina de a reprezenta în activitatea juridică interesele generale ale societății și de a apăra ordinea de drept, precum și drepturile și libertățile persoanei.” ......KALOS THANATOS.......
Acest articol a fost publicat în Articole, Avocati - notari - executori jud - mediatori, Curat murdar, Drept penal și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s