România – locul 3 în topul tranzacţiilor imobiliare

images (1)În anul 2012, România a urcat pe locul 3 în clasamentul celor mai atractive 5 pieţe pentru investitorii imobiliari din Europa Centrală, valoarea tranzacţiilor cu proprietăţi de pe piaţa românească fiind de trei ori mai mică decât valoarea celor mai mari tranzacţii încheiate în Polonia.
Într-un studiu al companiei de consultanţă imobiliară Cushman&Wakefield se arată că investitorii imobiliari au realizat în trimestrul IV tranzacţii de peste 1,8 miliarde de euro în principalele ţări din Europa Centrală, respectiv Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria şi România, aproape de nivelul atins în anul 2007, şi cu 536 milioane de euro mai mult decât în semestrul anterior.
În 2012, peste 3,71 miliarde de euro au fost investite în aceste ţări, sumă care reprezintă doar 59% din volumul din anul 2011, de 6,29 miliarde de euro, însă cu 25% peste cel din 2010.
În ultimul trimestru al anului trecut Polonia a atras 1,63 miliarde de euro, adică peste 90% din totalul din regiunea analizată. Cehia a consemnat o scădere a volumului tranzacţionat faţă de 2011 la 497 milioane de euro. În acelaşi timp, România şi Ungaria au înregistrat scăderi ale tranzacţiilor imobiliare faţă de anul trecut, cu volume de 255 milioane de euro, respectiv 146 milioane de euro. Vânzarea centrelor comerciale Zlote Tarasy şi Manufaktura au fost cele mai mari tranzacţii ale anului în regiune, deşi preferinţele investitorilor au trecut în 2012 de la retail la spaţii de birouri. Prin urmare, 37% dintre tranzacţii au vizat spaţiile comerciale, iar 45% cele de birouri. Sectorul industrial şi logistic şi-a majorat ponderea de la 8% la 13,8%, deşi volumele s-au redus de la 881 milioane de euro în 2011 la 512 milioane de euro în 2012. Investiţiile în sectorul hotelier au reprezentat 4,2% din total.
Investitorii germani şi-au recâştigat poziţia în Europa Centrală, realizând 30% din tranzacţii (în volum), iar investitorii americani şi francezi au fost implicaţi în 20%, respectiv 14% din tranzacţii (în volum). Pe de altă parte, investitorii britanici şi-au pierdut locul dominant din anul anterior, în condiţiile în care 13% dintre volumul investiţiilor din anul 2012 a fost realizat de către aceştia.

Acest articol a fost publicat în Economie, Locuinte - imobiliare, Ştiri și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s