Exodul lui Gerard Depardieu, poate fi privit ca o fraudă la lege, cel puţin teoretic!

Gerard DepardieuUn fenomen ce se află într-o expansiune din ce în ce mai acută, ce se înregistrează atât în statele Uniunii Europene cât şi în statele non UE, este frauda la lege. În funcţie de dezvoltarea fiecărui sistem juridic, de cât de bine este pus la punct, gradul de fraudare poate avea diverse valori, semnificative sau nu. Frauda la lege se întâlnește atât în dreptul intern, (dreptul român), cât și în dreptul internațional privat.

Gerard Depardieu a menţionat în urmă cu ceva timp că vrea să renunţe la cetăţenia franceză din cauza majorării impozitului pe venit, şi se pare că nu au întârziat să apară propuneri de “adoptare” a actorului. În consecinţă, Preşedintele Vladimir Putin i-a oferit cetăţenia rusă lui Gerard Depardieu, la cererea acestuia.

Având în vedere tot scandalul iscat pe tema majorării impozitului pe venit, Gerard Depardieu şi-a scos la vânzare proprietăţile din Franţa, inclusive hotelul din Paris, evaluat de specialişti la 50 de milioane de euro.

Taxa pe avere a fost declarată neconstituțională

Consiliul Constituţional al Franţei, a respins impunerea impozitului de 75 la sută asupra părţii de venituri care depăşeşte 1 milion de euro anual, măsură ce era prevăzută în proiectul de buget pentru anul 2013. Această tentativă de introducere a unui astfel de impozit, a declanșat un mini-exod al bogaților francezi, refugiindu-se în Belgia sau în Marea Britanie.

 Interese financiare vs. patriotism

Actorii din Franţa nu sunt singurii care fug din calea taxelor mari impuse de Francois Hollande. Miliardarul francez Bernard Arnault, directorul grupului de lux Louis Vuitton, a aplicat pentru cetățenie belgiană în septembrie 2012. Decizia sa a atras o serie de critici dure, însuși președintele Hollande a făcut apel la patriotismul miliardarului.

Frauda la lege în dreptul internaţional privat esta rar întâlnită, asta pentru că este foarte greu de dovedit.

Însă Gerard Depardieu, a afirmat că doreşte o altă cetăţenie pentru a evita taxele ce urmau a se impune.

Cu alte cuvinte, un cetăţean străin îşi schimbă cetăţenia doar pentru a avea efectele noii cetăţenii, fraudând astfel legea franceză. Există şi o speţă devenită celebră în acest sens:

În anul 1875, prinţesa de Beauffremont doreşte să divorţeze. Întrucât legea franceză nu permitea, în acea perioadă, desfacerea căsătoriei prin divorţ, prinţesa obţine numai o separaţie de corp (separaţie în fapt, efectele căsătoriei fiind menţinute). Ea pleacă în Germania, îndeplineşte formalităţile necesare şi dobândeşte cetăţenia ducatului de Saxa, a cărui lege admitea divorţul. După pronunţarea divorţului, prinţesa revine în Franţa şi se recăsătoreşte cu prinţul Bibescu. Dar primul soţ al prinţesei nu acceptă divorţul şi se adresează instanţelor judecătoreşti. În consecinţă, Curtea de casaţie franceză a decis că schimbarea cetăţeniei s-a făcut în vederea obţinerii divorţului. Legea franceză fiind fraudată, s-a considerat că divorţul nu era opozabil.

 Pentru a exista o fraudă la lege, trebuie îndeplinite anumite condiţii şi anume:

-trebuie să existe un act de voinţă

-mijlocul folosit să fie licit

-iar scopul şi rezultatul obţinut să fie ilicite

De constatat este faptul că nici persoanele juridice nu se lasă mai prejos atunci când vorbim de frauda la lege. Acestea, recurg la diferite inginerii juridice în vederea realizării unor scopuri ilicite. Domeniul principal în care se realizează aceste scopuri este cel al taxelor și impozitelor, astfel, noțiunea de fraudare pare sinonimă cu evaziunea fiscală.

De exemplu, pentru a se evita aplicarea dispoziţiilor legale privind impozitele, unele societăți comerciale din anumie țări se constituie și se înregistrează în alte state, a căror legislație le este mai favorabilă, de exemplu, în Elveția sau  Luxemburg, iar apoi își desfăsoară activitatea tot pe teritoriul statului lor, dar ca societăți străine.

În acelaşi scop, societățile comerciale își schimbă sediul dintr-o țară în alta, schimbându-şi astfel naționalitatea și implicit legea aplicabilă lor.      

 

Despre Onica Alin Constantin

”Procurorilor le revine sarcina de a reprezenta în activitatea juridică interesele generale ale societății și de a apăra ordinea de drept, precum și drepturile și libertățile persoanei.” ......KALOS THANATOS.......
Acest articol a fost publicat în Articole, International, Taxe si impozite și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Exodul lui Gerard Depardieu, poate fi privit ca o fraudă la lege, cel puţin teoretic!

  1. Dixi T zice:

    Cand statul e hot, toata lumea joaca domino.

    • Alin zice:

      Ai dreptate şi nu prea! Eu unul afirm că nu statul este hoţ, statul este o noţiune juridică (format din mai multe elemente!) Hoţi sunt acei oamneni din diferite instituţii publice care au un scop ascuns, un interes propriu!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s