Cazul Bucur şi Toma contra României făcut public de către CEDO

CEDODupă 16 ani de la dezvăluirile privind interceptarea ilegală a convorbirilor unor politicieni, ziarişti şi militari, fostul căpitan SRI Constantin Bucur a câştigat la CEDO procesul intentat statului român prin care contestă condamnarea sa la doi ani de închisoare cu suspendare pentru că ar fi divulgat informaţii cu caracter secret.
La 8 ianuarie, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a făcut publică  decizia în cazul Bucur şi Toma contra României, bazat pe plângerea depusă în 2002 la CEDO.
CEDO a decis că în cazul lui Constantin Bucur, fost angajat SRI, au fost încălcate articolul 10 – libertatea de exprimare şi articolul 6 – dreptul la un proces echitabil şi, astfel, a obligat statul român să plătească suma de 20.000 de euro, daune morale.
În cazul ziaristului Mircea Toma şi al fiicei sale, Sorana, ale căror convorbiri telefonice au fost interceptate ilegal de SRI, Curtea a stabilit ca le-au fost încălcate drepturile prevăzute de articolul 8 – dreptul la respectarea vieții private şi de familie şi a corespondenţei şi articolul 13 – dreptul la un remediu efectiv şi a obligat statul român să le plătească câte 7.800 de euro fiecăruia, cu titlu de daune morale. La acestea, se adaugă cheltuieli de judecată de 7.955 de euro.

Acest articol a fost publicat în Domeniul justitiei, International și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s