Poşta Română – furnizor de serviciu universal şi în 2013

download (2)Potrivit unei decizii date publicităţii la sfârşitul lunii noiembrie 2012, calitatea de furnizor de serviciu universal a Poştei Române se extinde cu un an, respectiv până la data de 31 decembrie 2013, deoarece cadrul legislativ naţional este în curs de modificare, în vederea respectării, de către România, a obligaţiei de a transpune legislaţia comunitară din domeniu, asigurând în continuare dreptul utilizatorilor de a beneficia de un set minim de servicii poştale la o anumită calitate în orice localitate de pe teritoriul României prin intermediul mecanismelor serviciului universal.
Totodată, după data de 31 decembrie 2012, când expiră dreptul exclusiv al CNPR de a presta servicii poştale având ca obiect trimiteri de corespondenţă, orice furnizor de servicii poştale va avea dreptul de a furniza acest tip de servicii.
ANCOM a stabilit un nou mecanism de finanţare a furnizării serviciului universal, respectiv compensarea costului net prin intermediul unui fond de serviciu universal. Costul net al furnizării serviciului universal constituie pierderile înregistrate de furnizorul de serviciu universal ca urmare a îndeplinirii obligaţiilor ce îi revin în această calitate
Compensarea costului net rezultat în urma furnizării serviciilor din sfera serviciului universal se va face doar la solicitarea furnizorului de serviciu universal şi va fi finanţată prin intermediul unui fond de serviciu universal ce va fi administrat de ANCOM, şi care va fi alimentat din contribuţiile financiare ale anumitor furnizori de servicii poştale autorizaţi sau din taxele aplicate utilizatorilor finali pentru serviciile poştale solicitate.
Decizia care are ca obiect de reglementare condiţiile şi procedura de desemnare, dar şi numirea furnizorilor de serviciu universal în domeniul serviciilor poştale va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României, cu excepţia prevederilor cu privire la mecanismul alternativ de finanţare a obligaţiilor de serviciu universal după expirarea dreptului rezervat CNPR, care vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2013.
Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) a precizat că un procent fix de 51% propus investitorului interesat de CNPR conferă claritate procesului de privatizare şi valorificare maximală a participaţiei statului la momentul tranzacţiei şi în perspectivă, la momentul exitului. La 14 decembrie 2012, executivul a aprobat proiectul de Hotărâre de Guvern cu privire la modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul privatizării, act normativ care stabileşte şi strategia de privatizare a Companiei Naţionale Poşta Română S.A., conform căreia investitorul va deţine 51% din capitalul social al companiei.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Administratie publica - institutii publice, IT si comunicatii și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s