Ianuarie 2013 – certificate de trezorerie cu discont şi obligaţiuni de stat de tip benchmark

benckOrdinul viceprim-ministrului, ministrul finanţelor publice nr. 1750/2012 aprobă, în vederea finanţării deficitului bugetului de stat şi refinanţării datoriei publice în luna ianuarie 2013, prospectele de emisiune ale certificatelor de trezorerie cu discont şi ale obligaţiunilor de stat de tip benchmark, în valoare nominală totală de 4.600 milioane lei, prevăzute în anexele nr. 1 şi 2, care fac parte integrantă din ordin. Valoarea nominală individuală a unui certificat de trezorerie cu discont este de 10.000 lei, metoda de vânzare este licitaţia la datele menţionate în ordin, iar adjudecarea se va face după metoda cu preţ multiplu. Certificatele de trezorerie cu discont pot fi cumpărate de către dealerii primari, care vor depune oferte atât în cont propriu, cât şi în contul clienţilor persoane fizice şi juridice. Ofertele de cumpărare sunt competitive şi necompetitive, fiecare tranşă a ofertei urmând a fi de minimum 10.000 lei.

De asemenea, Ministerul Finanţelor Publice – MFP a redeschis emisiunea de obligaţiuni de stat de tip benchmark cu scadenţă la 2, 3, 4 şi 5 ani şi a lansat o nouă emisiune cu scadenţă la 10 ani. Valoarea nominală individuală a unei obligaţiuni de stat de tip benchmark este de 10.000 lei, valorile nominale totale ale emisiunilor de obligaţiuni de stat de tip benchmark putând fi majorate prin redeschideri ulterioare ale acestora. Pentru obligaţiunile de stat cu scadenţă la 2 ani dobânda (cuponul) se plăteşte la datele specificate în prospectul de emisiune aprobat prin Ordinul MFP nr. 917/2012 privind prospectele de emisiune ale certificatelor de trezorerie cu discont şi ale obligaţiunilor de stat de tip benchmark aferente lunii iulie 2012, pentru obligaţiunile de stat de tip benchmark cu scadenţă la 3 ani dobânda (cuponul) se plăteşte la datele specificate în prospectul de emisiune aprobat prin Ordinul MFP nr. 1.272/2012 privind prospectele de emisiune ale certificatelor de trezorerie cu discont şi ale obligaţiunilor de stat de tip benchmark aferente lunii octombrie 2012, pentru obligaţiunile de stat cu scadenţă la 4 ani şi, respectiv, 5 ani dobânda (cuponul) se plăteşte la datele specificate în prospectul de emisiune aprobat prin Ordinul MFP nr. 415/2012 privind prospectele de emisiune ale certificatelor de trezorerie cu discont şi ale obligaţiunilor de stat de tip benchmark aferente lunii aprilie 2012. Pentru obligaţiunile de stat cu scadenţă la 10 ani dobânda (cuponul) se plăteşte anual, începând cu data de 26 aprilie 2013 şi terminând cu data de 26 aprilie 2023 inclusiv.Obligaţiunile de stat de tip benchmark pot fi cumpărate de către dealerii primari, care vor depune oferte atât în cont propriu, cât şi în contul clienţilor, persoane fizice şi juridice. Ofertele de cumpărare sunt competitive şi necompetitive, fiecare tranşă a ofertei urmând a fi de minimum 10.000 lei. Metoda de vânzare este licitaţia, care va avea loc la data menţionată în ordin, iar adjudecarea se va efectua după metoda cu preţ multiplu. Cotaţia de preţ va fi exprimată sub formă procentuală, cu 4 zecimale.

Ofertele de cumpărare pentru certificatele de trezorerie cu discont şi obligaţiunile de stat de tip benchmark se transmit Băncii Naţionale a României, ce acţionează în calitate de administrator al pieţei primare şi secundare a titlurilor de stat şi al sistemului de înregistrare/ depozitare, în ziua licitaţiei, până la ora 12,00, iar rezultatul licitaţiei se va stabili în aceeaşi zi la sediul BNR de către comisia de licitaţie constituită în acest scop şi va fi dat publicităţii. Evenimentele de plată aferente obligaţiunilor de stat de tip benchmark şi certificatelor de trezorerie cu discont se gestionează în conformitate cu Regulile Sistemului de înregistrare şi decontare a operaţiunilor cu titluri de stat – SaFIR. Dacă data la care trebuie efectuată una dintre plăţile aferente titlului de stat este o zi de sărbătoare sau o zi nelucrătoare, plata se va face în următoarea zi lucrătoare, fără obligarea la dobânzi moratorii. Titlurile de stat care se regăsesc în această situaţie rămân în proprietatea deţinătorului înregistrat şi nu pot fi tranzacţionate. Regimul fiscal al titlurilor de stat menţionate este reglementat de legislaţia în vigoare.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Domeniul financiar - bancar, Economie și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s