2013 – cum va modifica impozitele şi taxele locale ?!

taxeAvând în vedere că, din trei în trei ani, potrivit prevederilor Codului fiscal, Guvernul are obligaţia, prin lege, de a indexa, ţinând cont de rata inflaţiei, nivelul taxelor şi impozitelor locale, existând în acelaşi timp şi obligativitatea autorităţilor locale să indexeze aceste impozite şi taxe locale, Hotărârea nr. 1309/2012 adoptată acum, la sfârşit de an, aduce ca noutate faptul că, începând cu anul 2013, Guvernul a stabilit că impozitele şi taxele locale pot fi indexate ţinând cont de rata inflaţiei, lăsând însă la nivelul fiecărui autorităţi locale decizia de a majora sau nu impozitele şi taxele locale, sau, dacă, le actualizează aşa cum a stabilit Guvernul.

Astfel, autorităţile deliberative ale administraţiei publice locale completează, modifică şi/sau abrogă, după caz, hotărârile adoptate cu privire la stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2013, până la data de 31 decembrie 2012, pentru a asigura corelarea cu prevederile Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu cele ale HG 1309/2012. Totodată, potrivit declaraţiilor Ministrului Administraţiei, Liviu Dragnea, „Va fi modificat în şedinţa de Guvern din 4 ianuarie, prin ordonanţă, Codul Fiscal, pentru a da posibilitatea fiecărei autorităţi locale să indexeze sau nu, în funcţie de condiţiile specifice din localitatea respectivă. Prevederile din Codul Fiscal actuale crează obligativitatea pentru fiecare autoritate locală ca, în momentul în care a apărut hotărârea de guvern de indexare, să o aplice obligatoriu. Modificarea din 4 ianuarie va da posibilitatea fiecărui primar şi fiecărui consiliu local să aplice sau nu această indexare”.

Prin adoptarea HG 1309/2012 şi a posibilităţii ca fiecare autoritate locală să indexeze sau nu impozitele s-a făcut un mare pas în domeniul autonomiei locale, de acum în cadrul Consiliului Local din fiecare localitate acest subiect urmând a fi dezbătut în şedinţe publice, la care pot participa şi cetăţenii, primarul, consilierii locali şi aceştia urmând a stabili dacă, pe de o parte, cetăţenii suportă această indexare sau nu, dacă au de unde să plătească, iar pe de altă parte, dacă această indexare este necesară pentru dezvoltarea comunităţii în continuare. Întrebările pe care şi le vor pune aceştia în şedinţă vor fi : „Există venituri suficiente la bugetul local pentru dezvoltarea comunităţii?” „Suportă comunitatea o mărire de taxe şi impozite?”

La data de 1 ianuarie 2013 se abrogă HG 956/2009 privind nivelurile pentru valorile impozabile, impozitele şi taxele locale şi alte taxe asimilate acestora, precum şi amenzile aplicabile începând cu anul fiscal 2010, publicată în Monitorul Oficial al României,
Partea I, nr. 633 din 24 septembrie 2009.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Administratie publica - institutii publice, Economie, Taxe si impozite, Ştiri și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s