România a înregistrat cele mai mari creşteri de preţuri din UE la mai multe produse alimentare

skumpireÎn 2012 produsele alimentare s-au scumpit masiv în toată Europa, dar şi în restul lumii. Însă în România valul scumpirilor a lovit mai greu, astfel că aici s-au înregistrat cele mai mari creşteri de preţuri din UE.
Rapoartele OECD care iau în calcul creşterea costurilor de producţie la nivel global avertizează că preţurile produselor alimentare vor rămâne şi în anii următori la un nivel ridicat. Menţinerea preţurilor alimentelor la acest nivel este direct influenţată de creşterea economiei globale coroborată cu majorarea cererii de produse agricole,  în contextul creşterii preţurilor la combustibil şi energie şi a cererii de combustibil bio, dar şi  scăderea producţiei agricole.
În plus, creşterea preţului la petrol se va  reflecta în costuri de input mai mari (costurile cu îngrăşămintele chimice, de exemplu) aşa încât producătorii vor raporta creşteri mai mici ale peroductivităţii, în timp ce viteza de producţie şi stocurile vor fi mai mici din cauza presiunii asupra consumului de apă şi al lipsei de teren agricol disponibil la nivel global.

Acest articol a fost publicat în Economie, Statistica si recensamant, Ştiri și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s