Referendum marcat de nereguli în Egipt

download (1)În prima rundă organizată sâmbătă a referendumului privind un proiect controversat de Constituţie în Egipt, mai multe organizaţii neguvernamentale au denunţat nereguli, solicitând să fie desfăşurat un nou scrutin.
Votul de sâmbătă a fost „un referendum a la Mubarak”, a precizat Bahey Eddin Hassan, reprezentant al Centrului pentru drepturile omului din Cairo, făcând referire la fostul preşedinte înlăturat de la putere printr-o revoltă populară anul trecut.
În timpul scrutinului, mulţi observatori din partea societăţii civile li s-au interzis să intre în secţiile de vot, supravegherea judiciară nu a fost completă, iar unele persoane s-au dat drept magistraţi, conform acestor organizaţii.
„În interesul consensului naţional”, comisia electorală trebuie să „recunoască faptul că nu a fost în stare să asigure o bună organizare şi că trebuie să refacă referendumul”, a afirmat avocatul Negad el-Borei.
Aproximativ jumătate din alegătorii egipteni, aproape 26 de milioane de persoane, au fost chemaţi la urne sâmbătă pentru a vota asupra referendumului, în plină criză politică. Restul ţării va vota la 22 decembrie 2012.
Conform PLJ, 56,5% din populaţia celor 10 regiuni din ţară în care s-a organizat referendumul s-au pronunţat în favoarea Constituţiei elaborate de islamişti. Comisia electorală a indicat însă că rezultatele oficiale nu vor fi disponibile decât după ce a doua rundă a referendumului se va finisa.
Proiectul de Constituţie vizează să ofere ţării un cadru instituţional stabil, menit să reflecte schimbările intervenite în Egipt după alungarea de la putere a lui Hosni Mubarak, în februarie 2011. Opoziţia laică, de stânga şi liberală denunţă un text adoptat rapid de către o comisie dominată de islamişti, ce deschide calea interpretărilor stricte ale islamului şi oferă puţine garanţii pentru libertăţi.

Acest articol a fost publicat în International, Ştiri și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s