Procedura de înregistrare şi de radiere din oficiu în Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare

 anafLa adresa http://www.anaf.ro, categoria Legislaţie/ Transparenţă decizională, a fost publicat şi poate fi consultat Proiectul  de ordin al preşedintelui ANAF pentru aprobarea Procedurii de înregistrare, din oficiu, în Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare şi a Procedurii de radiere, din oficiu, din Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare, precum şi a modelului şi conţinutului unor formulare.

        Înregistrarea, din oficiu, în Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare se consideră valabilă începând cu prima zi a celei de-a doua perioade fiscale din anul următor celui în care nu a fost depăşit plafonul.
       Radierea, din oficiu, din Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare se consideră valabilă începând cu prima zi a perioadei fiscale următoare comunicării deciziei.

         Prin excepţie, în cazul persoanelor impozabile înregistrate, din oficiu, până la data de 1 ianuarie 2013, în Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare, înregistrarea se consideră valabilă începând cu data de 1 ianuarie 2013, dată de la care contribuabilul aplică sistemul TVA la încasare.

       Persoana impozabilă care aplică sistemul TVA la încasare are obligaţia să depună la organele fiscale competente, până la data de 25 ianuarie inclusiv, o notificare din care să rezulte că cifra de afaceri din anul calendaristic precedent nu depăşeşte plafonul de 2.250.000 lei.

        Persoana impozabilă care are sediul activităţii economice în România, a cărei cifră de afaceri în perioada 1 octombrie 2011 – 30 septembrie 2012 inclusiv nu depăşeşte plafonul de 2.250.000 lei şi care aplică sistemul TVA la încasare începând cu data de 1 ianuarie 2013, avea obligaţia sa depună notificarea, formularul 097, până la data de 25 octombrie 2012.

      În situaţia în care contribuabilul care trebuie să aplice sistemul TVA la încasare, nu depune notificarea, acesta va fi înregistrat din oficiu de organele fiscale competente în Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare.

          Totodată,  persoana impozabilă care aplică sistemul TVA la încasare şi care depăşeşte în cursul anului calendaristic curent plafonul de 2.250.000 lei are obligaţia să depună la organele fiscale competente, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare perioadei fiscale în care a depăşit plafonul, o notificare din care să rezulte cifra de afaceri realizată, în vederea schimbării sistemului aplicat.

          Dacă persoana impozabilă care depăşeşte plafonul nu depune notificarea, atunci aceasta va fi radiată, din oficiu, de organele fiscale din Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare, începând cu data înscrisă în decizia de radiere.

Acest articol a fost publicat în Articole, Contabilitate, Economie, Formulare. Declaratii, IMM, Taxe si impozite, Ştiri și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s