Mai puţini bani europeni pentru România

România va primi din bugetul UE pentru anii 2014-2020 mai puţini bani decât spera. Conform diverselor variante de buget ce se discută acum, oricare ar fi rezultatul, România va rămâne printre ţările beneficiare nete, adică vom da UE mai puţini bani decât vom lua. Guvernul, însă, este convins că absorbţia fondurilor poate fi îmbunătăţită pe viitor, pornind de la creşterile înregistrate anul acesta.
Având în vedere criza care nu părăseşte Europa, plus alegerile aşteptate în 2013 în mari state contributoare ale căror populaţii sunt profund nemulţumite de evoluţiie din mai toate noile state membre, decizia de reducere a fondurilor pentru diverse politici, mai ales cea agricolă şi cea de coeziune, pare deja luată. Rămâne de decis,  care vor fi procentele de reducere. Berlinul nu are poziţii atât de radicale în ceea ce priveşte reducerile bugetare ale UE, în comparaţie cu Finlanda, Marea Britanie şi Olanda care cer reduceri majore. Marea Britanie, vrea să fie încurajată dezvoltarea statelor mai sărace, dar fără un buget general al UE mai mare.
Fără o alocare consistentă pentru politica de coeziune, statelor noi membre le va fi şi mai greu să reducă diferenţele de dezvoltare faţă de mai vechile state membre, fără o alocare consistentă pentru politica de coeziune, mai ales în climatul economic actual, argumentează România. Un buget mai mic şi alocări mai mici pentru coeziune vor accentua o Europă cu două viteze, sau chiar mai multe, cu diferenţe economice mari.

Acest articol a fost publicat în Economie, International și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s