Nivelul PIB-ului României pare să scadă în 2012

Din cauza contribuţiei negative din agricultură şi construcţii economia a scăzut în trimestrul al treilea faţă de trimestrul precedent, iar PIB-ul urmând să revină în teritoriul negativ şi în termeni anuali, consideră majoritatea specialiştilor.
Institutul Naţional de Statistică a anunţat estimările „semnal” privind evoluţia economiei în trimestrul al treilea. Producţia agricolă slabă şi criza politică internă, suprapuse pe evoluţia nefavorabilă din marile economii europene, şi-au pus amprenta asupra economiei locale, conform aşteptărilor.
Cea mai mare parte a estimărilor indică o scădere a economiei cuprinsă în intervalul 0,4-0,6% atât faţă de T3 2011, cât şi faţă de T2 2012.
Revenirea economiei în teritoriu negativ în T3 vine după ce în trimestrul al doilea au apărut semnale încurajatoare de creştere a PIB, după două trimestre consecutive de scădere. Construcţiile şi industria au fost surpriza pozitivă pentru economia românească în T2, având o contribuţie favorabilă la PIB, în timp ce agricultura, comerţul şi construcţiile au fost pe minus.
Pe parcursul anului 2012, creşterea economică ar putea să fie de numai 0,5%-0,8%, după cum indică prognozele ajustate.
Anul trecut Produsul Intern Brut a crescut cu 2,5%, susţinut în principal de evoluţia din agricultură şi industrie, cu un plus de 11% şi respectiv 5%.
Creşterea economică va rămâne „modestă” şi anul viitor din cauza dificultăţilor legate de absorbţia fondurilor europene şi a reformelor întârziate, potrivit aprecierilor FMI.

Acest articol a fost publicat în Economie, Statistica si recensamant și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s