Noi standarde de cost pentru obiective de investiţii finanţate din fonduri publice

Prin Hotărârea Guvernului României nr. 1061/2012 a fost modificată şi înlocuită cu o nouă anexă, anexa nr. 2.4 la Hotărârea Guvernului nr. 363/2010 privind aprobarea standardelor de cost pentru obiective de investiţii finanţate din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare. Elaborarea documentaţiei tehnico-economice, precum şi procedurile de avizare şi aprobare a indicatorilor tehnico-economici, aflate în curs de desfăşurare la data intrării în vigoare a noii hotărâri, se vor soluţiona în condiţiile actului normativ în vigoare la data la care au început.

Întrucât standardul de cost constituie document de referinţă, cu rol de ghidare în promovarea obiectivelor de investiţii finanţate din fonduri publice, actul normativ prevede că acesta cuprinde preţuri unitare de referinţă pentru evaluarea cheltuielilor estimative cuprinse în capitolul 4 Cheltuieli pentru investiţia de bază“ din structura devizului general estimativ, al cărui conţinut-cadru este cuprins în anexa nr. 5 la HG nr. 28/2008 privind aprobarea conţinutului-cadru al documentaţiei tehnico-economice aferente investiţiilor publice, precum şi a structurii şi metodologiei de elaborare a devizului general pentru obiective de investiţii şi lucrări de intervenţii. Preţurile unitare se referă la lucrări de intervenţie/activităţi eligibile de reabilitare termică a blocurilor de locuinţe, cu grad mare de repetabilitate şi pentru care s-au luat în considerare, în principal:
– pentru materiale, utilaje şi transport: preţuri estimative la nivelul lunii august 2012;
– pentru manoperă: salariul mediu brut pe ramura construcţii, comunicat de Institutul Naţional de Statistică la nivelul mediei aferente semestrului I 2012; contribuţii asupra salariilor pe care le suportă angajatorul şi le include în costuri: cotele în vigoare conform Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare;
– pentru cheltuieli indirecte: procent maxim de 10%;
– pentru profit: procent maxim de 5%;
– pentru cursul lei/euro:1 euro = 4,45 lei, curs valutar mediu luat în calcul la rectificarea bugetului de stat din august 2012, aprobată prin Ordonanţa Guvernului nr. 13/2012.

Detaliind standardele de cost, hotărârea menţionează că reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe are drept scop reducerea consumurilor energetice din surse convenţionale şi diminuarea emisiilor de gaze cu efect de seră, astfel încât consumul anual specific de energie calculat pentru încălzire să scadă sub 100 kWh/m2 arie utilă, în condiţii de eficienţă economică şi în condiţiile păstrării valorii arhitecturale, ambientale şi de integrare cromatică în mediul urban a anvelopei blocurilor de locuinţe.

Acest articol a fost publicat în Diverse și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s