Tichetele de masă, criterii de acordare şi neacordare

În conformitate cu art. 2 lit. c) din Norma de aplicare a Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masă, angajatorul vrea să introducă în Contractul colectiv de muncă la nivel de unitate, criterii de acordare şi neacordare a tichetelor de masă. Angajatorii doresc ca să nu acorde tichete celor care nu şi-au îndeplinit corespunzător sarcinile de producţie sau au săvârşit abateri disciplinare.
Potrivit art. (2) lit. c) din Norma de aplicare a prevederilor Legii nr. 142/1998, angajatorii, vor stabili cu organizaţiile sindicale sau cu reprezentanţii salariaţilor, prin contractele colective de muncă, dispoziţiile de oferire a alocaţiei individuale de hrană sub forma tichetelor de masă, care să stabilească forma de selecţie a salariaţilor beneficiari de tichete de masă, luând în considerare condiţiile concrete de lucru, priorităţile socioprofesionale şi de alte componente specifice activităţii. Aceste criterii se stabilesc îcontractul colectiv de muncă cu respectarea legii.
Angajatorul nu poate aplica sancţiunile disciplinare care nu sunt prevazute la art. 248 alin. (1) din Codul muncii şi nici nu poate înscrie în regulamentul intern alte asemenea sancţiuni.

În cazul în care salariatul nu se potriveşte profesional postului de muncă, angajatorul poate să-l concedieze pentru necorespundere profesională. În aşa mod, legiuitorul a determinat clar consecinţele faptelor indicate în speţă (abateri disciplinare, necorespundere profesională), iar neacordarea tichetelor de masă nu se regăseşte printre aceste prevederi.
Astfel, dacă angajatorul sancţionează disciplinar un salariat pentru necorespundere profesională prin neacordarea unuia sau mai multor tichete de masă, acesta încalcă prevederile din Codului muncii.

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Legislatia muncii și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s