Prima capitală cu transport gratuit

De la 1 ianuarie 2013, o capitală din Europa va oferi locuitorilor săi transport gratuit. Este vorba despre Tallin, primul oraş din lume care oferă transport public gratuit.
Introducerea transportului public gratuit a fost aprobată printr-un referendum local în luna martie a anului trecut, când 75% din locuitorii capitalei estoniene s-au exprimat pentru această iniţiativă.
Estonia este o ţară baltică cu doar 1,3 milioane de locuitori, care a introdus votul online şi care a oferit internet gratuit cetăţenilor săi. Este şi primul stat din blocul comunist care a aderat la zona euro, iar de la 1 ianuarie 2013, capitala sa va deveni primul mare oraş din lume care oferă transport public gratuit.
Acestă ţară a primit cu braţele deschise investitorii străini, a introdus o cotă unică de impozitare şi a privatizat rapid sectoarele principale ale economiei. Poate părea nefiresc ca un promotor al pieţei libere ca Estonia oferă acum ceva care aminteşte de socialismul de stat. Însă aşa cum este normal în politica baltică, chestiunea transportului gratuit este mai complexă decât pare la prima vedere.
Familiile care au venituri mici sau medii şi cu copii au suferit mult în timpul recesiunii, iar transport public gratuit le va oferi mai multă mobilitate, va permite şomerilor să fie mai uniţi şi va promova comerţul deoarece consumatorii se vor putea mişca mai liber, a spus  primarul oraşului Tallin, Edgar Savisaar.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Circulaţia pe drumurile publice, International, Transporturi și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s