Datoriile ţărilor bogate

Vinerea trecută la Tokyo, iar marţi la Paris, Christine Lagarde, directoarea Fondului Monetar Internaţional, a emis o evaluare extrem de îngrijorătoare.
Cifrele datoriilor ţărilor bogate date publicităţii de Fondul Monetar Internaţional au declanşat alertă în lumea financiară nu numai în Europa, ci şi pe restul planetei.
Datoria ţărilor bogate, a atins un nivel  cunoscut, de regulă, în vreme de război. Ea constituie, acum, în medie, 110 la sută din PIB şi ar putea ajunge în 2013 la 113 la sută din PIB.  Este „cea mai mare datorie înregistrată vreodată de la al doilea război mondial până în prezent”, a subliniat dna Lagarde. Trei mari ţări, respectiv SUA, Japonia şi Italia, au datorii ce întrec propriul lor PIB. Experţii FMI consideră foarte necesară elaborarea unei strategii vizând reducerea datoriilor. Ei cred însă că austeritatea bugetară nu este suficientă, ea putând fi chiar ineficace.
Potrivit  experţilor FMI, un exemplu de urmat este, politica de reducere a datoriilor adoptată de SUA după  al doilea război mondial. Politica monetară foarte suplă lansată  atunci de americani a avut ca efect reducerea dobânzilor , creşterea inflaţiei şi, automat, o diminuare a poverii datoriilor de la 120 la sută din PIB în 1946, la 75 la sută în 1951.

Acest articol a fost publicat în Domeniul financiar - bancar, Economie, International și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s