Valoarea unui tichet de masă nu va creşte

Conform unui ordin al Ministrului Muncii, familiei și protecției sociale, publicat în Monitorul Oficial, pentru al 4-lea semestru consecutiv, valoarea tichetelor de masă stagnează la 9 lei/zi lucrătoare. Începând cu luna noiembrie, această valoare va fi valabilă pentru al doilea semestru din 2012. Ultima indexare a tichetelor de masă a avut loc în luna martie 2011.
Potrivit legii tichetelor de masă – Legea 142/1998, valoarea nominală a acestora se indexează semestrial – obligatoriu până în 2012, opţional din 2012, cu indicele preţurilor de consum la mărfurile alimentare. Totuşi, valoarea nominală a tichetelor de masă nu a mai fost indexată în ultimele 3 semestre şi a rămas 9 lei, după alte 3 semestre de stagnare. Potrivit unor analize ale Institutului de Economie Naţională al Academiei Române, valoarea de 9 lei a tichetului de masă nu mai acoperă costul unei mese de prânz, valoarea indicată fiind de 12 lei. Circa 2 milioane din cei 4 milioane de salariați din România primesc tichete de masă de la companiile în care activează.
Datorită faptului că sunt deductibile la calculul impozitului pe profit si sunt exceptate de la taxele social-salariale şi social-patronale, tichetele de masă sunt cel mai folosit beneficiu din România. Din luna iulie 2010, sunt supuse impozitării cu 16% (impozit pe venit). Valoarea lunară a tichetelor de masă primite de un salariat ajunge la circa 190 de lei, adică aproape 30 procente din salariul minim net sau 12 procente din salariul mediu net.
Transformată în euro, valoarea unui tichet de masă/zi este de 1,99 euro. Spre comparație, același tichet echivalează cu 3,80 de euro în Cehia, 4 în Slovacia, 5,29 în Franța și 9 în Spania.

Acest articol a fost publicat în Economie și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s