Topul salariilor al instituţiilor de stat

Conform unei analize, salariul mediu din cel puţin 10 instituţii publice din România trece de 1.000 de euro net pe lună. Cele mai mari salarii se dau la Ministerul Afacerilor Externe, iar printre cele mai mici la Ministerul Transporturilor.
Angajaţii Ministerului de Externe au un salariu în medie de 8.414 lei net pe lună, conform bugetului rectificat pe 2012. Tot la fel de bine plătiţi sunt magistraţii şi funcţionarii de la CSM – 7.956 lei lunar şi cei de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – 7.124 lei pe lună.
În topul celor mai mari venituri primite de angajaţii instituţiilor de stat se mai află şi  funcţionarii de la Consiliul Concurenţei – 6.617 lei, Curtea de Conturi – 6.276 lei şi personalul de la Curtea Constituţională – 6.170 lei. Sumele reprezintă nu doar salariile de bază, dar şi sporurile prevăzute.
Pentru analiză s-a luat în calcul sumele alocate de la buget pentru „cheltuielile salariale în bani”, dar şi numărul de posturi finanţate de la bugetul de stat. Chiar dacă nu se află în top, din lipsa de informaţii cu privire la numărul de angajaţi, instituţii ca SRI sau SIE au bugete solide pentru plata salariilor.
Cheltuielile cu personalul ale SRI pentru acest an sunt de 764 milioane lei, de 4 ori mai mari decât ale Senatului şi Camerei Deputaţilor luate împreună, de 3 ori mai mari decât ale Ministerului Educaţiei sau de 4 ori cât ale Ministerului Sănătăţii.
SRI a primit în plus 38 de mil. lei pentru salarii, dublu cât tot bugetul de personal de la Ministerul Culturii pentru anul în curs.
În lista celor mai mici venituri medii din instituţiile finanţate de la bugetul de stat se situează Administraţia Prezidenţială (2.669 lei), Academia Română (2.445 lei), Ministerul Educaţiei şi Cercetării (2.249 lei), Ministerul Administraţiei şi Internelor (2.159 lei), Ministerul Apărării (2.085 lei), Ministerul Culturii (1.875 lei) şi Ministerul Transporturilor (1.845 lei).

Acest articol a fost publicat în Administratie publica - institutii publice, Economie și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s