Topul deţinătorilor mondiali de aur

Potrivit unui studiu, marile bănci centrale din SUA şi Europa fac investiţii masive în aur, care reprezintă fără îndoială „noua monedă de rezervă” la nivel global.
Investiţiile în acest metal preţios aduce în trimestrul al treilea un randament de 11,1%, astfel, majorarea semnificativă a preţului aurului vorbeşte de la sine. Preţul metalului râvnit s-a ridicat în primele nouă luni cu 16%, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut.
În acest studiu s-a analizat primii 10 mari proprietari de aur, care, în mod uimitor, nu corespund cu cele mai mari 10 economii ale lumii.
Astfel, Elveţia şi Olanda, două state relativ mici, deţin rezerve importante de aur, clasându-se pe poziţiile şase şi nouă în top, chiar dacă PIB-urile lor ocupă locurile 19, respectiv 17 în lume.
Marea Britanie, cu un PIB de 2.430 miliarde de dolari, este a şaptea mare economie a lumii, dar în funcţie de deţinerile de aur se află abia pe locul 17, reprezentând numai 15,9% din totalul rezervelor sale externe.
Al treilea mare deţinător de aur în lume este FMI care deţine 2.814 tone, iar Banca Centrală Europeană se află după India, pe locul 11, cu 502 tone, reprezentând 32,3% din rezervele sale.
Cele mai mari rezerve de aur, 8.133 de tone, le deţine Statele Unite, prima economie a lumii cu un PIB de 15.000 de miliarde de dolari, urmată la mare distanţă de Germania, a patra mare economie, cu 3.395 tone de aur.
China se poziţionează pe locul cinci în topul deţinătorilor de aur, cu 1.054 tone, chiar dacă este a doua mare economie mondială, cu un PIB de 7.300 miliarde de dolari.

Acest articol a fost publicat în Economie, International și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s